Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Aluminium lassen: Het blijft een verhaal apart

We krijgen soms vragen binnen waar ook wij niet direct het antwoord op weten. Dat geeft niet, we houden van uitdagingen en we helpen graag onze klanten. Dus we gaan gewoon op onderzoek uit! Dat was ook onlangs het geval bij een specifieke en speciale vraag over het aluminium lassen van dun materiaal.

Aluminium lassen - dun plaat materiaal

Ik zoek een lasapparaat voor het lassen van aluminium plaat van 1,5mm

De vraag die wij van onze klant binnen kregen luidde heel eenvoudig: “Ik zoek een lasapparaat voor het lassen van een aluminium plaat van 1,5 mm, het gaat om hoeklasjes.” Een belangrijke opmerking van de klant was: “Het moet een Puls lasapparaat zijn met een push pull pakket en de kosten van dit lasapparaat mogen niet te hoog zijn.” Om een goed beeld van de primaire vraag te krijgen, vragen we altijd door, dus zo ook nu. “Waarom precies deze specificatie?” Het antwoord was duidelijk: “Omdat een collega bedrijf van ons dat ook heeft.”

De gevaren van dun aluminium lassen

Na wat door vragen bleek het te gaan om proplasjes voor het maken van reclame letter dozen van aluminium 1,5 mm dik met hoeklasjes. Met belangrijke kwaliteiteisen:  De laspuntjes mogen niet zichtbaar zijn aan de achterkant, las zo kort mogelijk en zo min mogelijk warmte inbreng ter voorkoming van vervorming van de plaat.

Lasapparaten testen

Om de klant het beste te kunnen helpen, zijn we eerst intern gaan testen wat de mogelijkheden waren. De huidige nieuwe MIG/MAG lasapparaten hebben met hun voorgeprogrammeerde synergic lijnen best veel mogelijkheden. We zijn daarom voor alle zekerheid deze eerst gaan proberen en testen. Het resultaat viel niet echt tegen, maar het was niet 100% en dus waren we nog niet tevreden! Tijd voor een stapje hoger: De Lincoln Electric Speedtec 320CP.

De Speedtec 320CP bij aluminium lassen

De Speedtec 320CP is een lasapparaat waar we nog maar weinig ervaring mee hadden, dus om erachter te komen wat we er mee konden bereiken, is uitproberen de beste manier. Zeer opmerkelijk bleek dat met de standaard Synergic lijn voor aluminium lassen, we vrij snel een redelijk resultaat wisten te behalen. Het eerste idee was om met 1,0 mm draad te lassen om met zo min mogelijk draad een goede afsmelting te krijgen. Daarbij kozen we bewust voor een 4 meter luchtgekoelde lastoorts, om A: de kosten te beperken en B: zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te houden. (Een Push Pull toorts maakt de handgreep al direct veel groter).

Bekijk de Speedtec 320CP
speedtec 320CP bij aluminium lassen
vervorming dunne plaat aluminium lassen

Lasdraad bij het aluminium lassen

Helaas bleken de verwachtingen uit te komen, het lasdraad ging af en toe vast zitten in het contacttip en liep vast in het lasapparaat. We stapten daarom over op een lasdraad van 1,2 mm, deze is aanmerkelijk stugger. Om zeker te weten dat het de juiste draad was kozen we voor de Lincoln Electric Superglaze. En dit werkte super!

Instellingen lasapparaat

We zijn gestart met een standaard instelling, het was daarom zaak om nog wat fijner af te stemmen. Na een uurtje testen waren de resultaten boven verwachting! De klant is er mee aan het werk gegaan en na nog her en der wat parameters te hebben aangepast, zoals; afbrand vertraging, lastijd en afstand toorts. Maar nu draait de productie volop, honderden puntlasjes zonder zorgen!

Succesvol dun aluminium plaatmateriaal lassen!

Het verhaal heeft een belangrijke boodschap. Het moraal van het verhaal is dat je niet zomaar gaat doen wat een ander doet, durf out of the box te denken. Zo komen er leuke oplossingen naar boven zoals hierboven.

Aluminium lassen? Vraag naar de mogelijkheden wij helpen u graag op weg.

Neem contact met ons op!

Relevante producten

speedtec 320CP bij aluminium lassen

Lincoln Speedtec 320CP

Multiproces met Puls mode
Bekijk in de webshop
lasdraad aluminium

Aluminium lasdraad

Lincoln electric Superglaze
Bekijk in de webshop
MIG/MAG Lastoorts

MIG/MAG lastoorts

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
afbraamschijf non ferro aluminium

Afbraamschijf Aluminium

Non-Ferro - Globe
Bekijk in de webshop