Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Eigenschappen van Aluminium tijdens het lassen

Een van de eigenschappen van aluminium is dat het een zeer goede warmtegeleider is, het heeft een oxidehuid met een smeltpunt van rond de 2050⁰C. Echter heeft het aluminium zelf een smeltpunt van rond de 600⁰C. Daarom is het lastig om met de juiste warmtehuishouding verbindingen te maken. Lastig, ofwel Las het met TIG. Maar ook MIG lassen gaat goed met aluminium, mits je de juiste toebehoren gebruikt!

aluminium hardsolderen

Aluminium hard solderen

Als we naar de autogeen techniek kijken en het toepassingsgebied, dan zijn de materialen Roestvast staal en Aluminium geen aanraders. En toch zijn er hele mooie middelen die het alsnog mogelijk maken om aluminium hard te solderen. Zo liet Castolin ook zien op onze themadag over aluminium lassen op 3 oktober 2019. Men geloofde niet dat dit een goede en stevige lasverbinding zou geven, maar met geen enkele tang kregen ze de 2 stukken aluminium van elkaar afgebroken. Terwijl de losse stukken bij deze testen zelf wel verbogen.

Dunne platen van 1,5 mm aluminium lassen

Om een goed beeld te geven, bekijken we een mooi praktijk voorbeeld van goed aluminium laswerk. We kregen de vraag “Met welk lasapparaat kan ik dunne platen van aluminium lassen?” Dat is geen vraag waar wij direct een passend antwoord voor hebben liggen. Daarom hebben we eerst een aantal proeven gedaan met verschillende lasapparaten en verschillende instellingen en toevoegmateriaal.

Eigenschappen van aluminium en de Risico’s

Vervolgens hebben we met de klant de kwaliteitseisen besproken en hoe het er visueel er uit moest gaan zien. We willen bij dunne platen namelijk voorkomen dat deze gaan kromtrekken en dat risico is nog al groot met de hoeveelheid warmte inbreng. Toch zijn we tot de juiste oplossing gekomen met deze klant en lassen ze nu dunne aluminium platen van slechts 1,5 mm, zonder vervorming! Hoe? Dat lees je terug in onze blog over dat onderwerp.

Aluminium lassen - dun plaat materiaal

Problemen met aluminium lassen?

Neem eens contact met ons op!

Relevante producten

speedtec 320CP bij aluminium lassen

Lincoln Speedtec 320CP

Multiproces met Puls mode
Bekijk in de webshop
lasdraad aluminium

Aluminium MIG lasdraad

Lincoln electric Superglaze
Bekijk in de webshop
tig lasdraad superglaze

Aluminium TIG lasdraad

Lincoln electric Superglaze
Bekijk in de webshop
Aspect 300 tig lassen

Lincoln Aspect 300

TIG lasapparaat
Bekijk in de webshop