Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Acetyleen een gevaarlijk goedje

Acetyleen is een zeer gevaarlijke gas, dat vanwege zijn explosieve eigenschap in een poreuze substantie wordt opgeslagen in cilinders. Het is dan ook zeer belangrijk, wanneer je werkt met Acetyleen, dat je op de hoogte bent van de gevaren en dat je weet hoe je in bepaalde situaties moet handelen. We gaan er in dit artikel eens dieper op in.

Acetyleen een gevaarlijk goedje

Acetyleen, wat is het?

Acetyleen is een kleurloos gas, dat zeer brandbaar is en te herkennen aan zijn knoflookachtige geur. De natuurkundige benaming is C2H2, meestal geproduceerd door een reactie tussen calciumcarbide en water. Omdat acetyleen zeer brandbaar is, wordt het in een poreuze massa opgeslagen in de cilinder. De  poreuze massa zorgt voor een goede verdeling van de aceton over de hele cilinderinhoud. Er zit aceton opgezogen om ervoor te zorgen dat de standaard druk van 15 bar (bij een temperatuur van 15 graden C.) veilig kan worden aangehouden.

Wat zijn de eigenschappen van acetyleen?

Doordat acetyleen gemengd is met aceton, is het belangrijk dat er niet te veel tegelijk wordt afgenomen. Met te grote branders kan er bij ontsteking ook aceton vrij komen en dat willen we niet hebben wanneer we gaan autogeen lassen. Een belangrijke eigenschap voorde autogeen techniek, is het feit dat het in combinatie met zuurstof een zeer hete vlam geeft.

Waar wordt Acetyleen voor gebruikt?

Zoals al eerder beschreven in het artikel, wordt acetyleen in combinatie met zuurstof gebruikt voor het autogeen lassen, vanwege de belangrijke kenmerk dat dit zeer hoge temperaturen kan aannemen. Tevens wordt acetyleen ook vaak gebruikt als brandergas, zoals bijvoorbeeld bij een inductief gekoppeld plasma.

Heetstoken met acetyleen

Wat zijn de gevaren en hoe voorkomen we deze?

Om veilig te kunnen werken met acetyleen is het aan te raden om bij ontvangst van je acetyleencilinders en voordat je met het gas gaat werken , de cilinder volledig te controleren. Zitten er geen beschadigingen op, is de cilinder tijdig gekeurd, zijn de afdichtingen in goede staat, staat de cilinder rechtop en stabiel zodat kan hij niet omvallen? Sluit de cilinder altijd af wanneer je pauzeert of stopt met de werkzaamheden met de cilinder. Dus ook bij slechts een korte onderbreking! En ook wanneer de cilinder leeg is. Zorg ervoor dat de mensen die met Acetyleen werken (jijzelf of je personeel) op de hoogte is van de gevaren en de protocollen bij eventuele problemen. En ten slotte is het zeer belangrijk dat de apparatuur die op de cilinder wordt aangesloten, naar behoren werkt en is voorzien van een vlamdover en bij voorkeur een terugslagklep.

Meer weten over Acetyleen en de veiligheid er omheen?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

flessenwagens

Flessenwagens

Veilig vervoer
Bekijk in de webshop
Wandbeugel gasflessen

Muurbeugels

Veilig opslaan
Bekijk in de webshop
Reduceerventielen

Reduceerventielen

Vershillende gassen
Bekijk in de webshop
Gasfles opslag huren

Gasflesopslag

Veilig opslaan
Bekijk in de webshop