Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Autogeen en plasma snijden de verschillen en overeenkomsten

Om te snijden kennen we meerdere technieken. We bekijken de autogeen techniek en de plasma snijtechniek. Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten tussen deze twee?

De processen

Autogeen snijden doen we met een snijbrander in combinatie met gas en zuurstof. Het materiaal wordt heet en daardoor vloeibaar gemaakt, met de zuurstof wordt het vloeibaar materiaal weg blazen en zo ontstaat een snede.

Plasmasnijden doen we met een machine die doormiddel van een stoombron die tussen de plus en min een vlamboog trekt, hierdoor wordt het materiaal vloeibaar en blazen we met lucht het vloeibaar materiaal weg.

Verschil in eigenschappen

Technisch gezien lijkt het hetzelfde maar beide processen hebben zijn eigen eigenschappen.

  • Zo heeft het plasmasnijden minder warmte inbreng in het werkstuk en een geconcentreerd smeltbad waardoor vervorming minder is.
  • Autogeen snijden kan makkelijk op plaatsen worden toegepast waar elektriciteit niet voor handen is.
  • Plasma snijden van RVS staal en aluminium gaat goed maar met autogeen hoef je dit niet te proberen.

Wanneer autogeen en wanneer plasma?

Wanneer we gaan snijden moet we eerst bepalen welk proces het meest geschikt is. Daarnaast moeten we kijken welke dikte materiaal er gesneden moeten worden. Aan de hand daarvan kunnen we bepalen welk proces het meest economisch is. Eerst in snijsnelheid maar ook natuurlijk het verbruik van slijtonderdelen en gassen. Daarnaast speelt de investering en de afschrijving een belangrijke rol in het kosten verhaal. Kosten reductie is bij beide processen mogelijk als we kijken naar de juiste afstelling.

Problemen voorkomen

In de praktijk komen we vaak situatie tegen waarbij bij het autogeen snijden de verkeerde snijpit gebruikt wordt met de verkeerde gasdrukken. Het snijdt wel maar het kost veel geld. Daarnaast zien we bij het plasma snijden dat de slijtonderdelen te laat vervangen worden waardoor de snede kwaliteit en voortloopsnelheid beide afnemen. Door hier wat meer aandacht aan te geven loopt alles wat beter.