Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Autogeen solderen met zilver

Het gebruik van betrouwbare producten is de basis van een goede soldeerverbinding. Bij de fabricage van soldeer materiaal wordt een exacte keuze en dosering van verschillende elementen gebruikt. De keuze van de soldeerlegeringen is een combinatie van jarenlange ervaring en advies aan de gebruikers. Deze legeringen laten werktemperaturen toe van 200° tot 900°C.

Het gebruik van zilver

De aanwezigheid van zilver heeft grote voordelen het verlaagt de werktemperatuur en bevordert de vloeibaarheid van de legering. Ook verhoogt het de mechanische sterkte van de verbinding. En niet geheel onbelangrijk, het verhoogt de weerstand tegen corrosie.

Vloeimiddelen bij het solderen

Zonder vloeimiddelen kun je niet solderen! Tijdens het opwarmen verspreidt het vloeimiddel zich homogeen over het totale oppervlak van de verbinding en verhindert hierdoor het ontstaan van oxiden. Het vloeimiddel zorgt voor een snelle en optimale bevochtiging van de legering en waarborgt de kwaliteit en de sterkte van de verbinding. Tevens beschermt het tijdens het opwarmen, het oppervlak tegen oxidatie en fungeert het als temperatuursindicator. Hierdoor wordt ook het reinigen van het werkstuk vergemakkelijkt na opwarming en vermindert de afwerkingskosten.

De voordelen van het gebruik van zilver bij het solderen

Bij solderen met hoog zilver is slechts een minimale warmtetoevoer noodzakelijk. Bij een temperatuur beneden 650°C, worden de interkristallijne eigenschappen van het koper weinig beïnvloed (een grotere korrelgrootte vermindert de mechanische treksterkte van het koper). Bij gebruik van koper-fosforlegeringen bedraagt de opwarmingstemperatuur ongeveer 800°C en is er een veel grotere uitzetting van de koperbuis. Het verbruik aan soldeermiddel verdubbelt hierdoor, zonder te rekenen met het meerverbruik aan gassen en aan benodigde tijd. De superieure rekbaarheid van het soldeermiddel verhoogt de veiligheid van de verbinding tegen trillingen, inklemmingen, enz. Bovendien, wat betreft de sterkte van de verbinding, vormen deze toevoegmiddelen grotere kristallijne korrels door de hogere temperatuur en bezitten deze een mindere rekbaarheid. Hierdoor wordt de lasverbinding kwetsbaar en gevoelig voor trillingen en uitzetting bij plotse temperatuurschommelingen.

Solderen is voor vakmensen! Wij kunnen u helpen een vakman te worden door u te adviseren en te opleiden zodat ook u een goede verbinding kunt maken.