Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Reduceerventielen onderhouden

Reduceerventielen onderhouden

In onze voorgaande artikel over leidingwerken hebben we al even de reduceerventielen aangestipt in het voorbeeld dat we gaven. Maar er zijn nog veel meer punten waar je op kunt letten om zodoende te kunnen besparen in onderhoud. In dit artikel willen we daar dieper en specifieker op in gaan.

Aansluiten van een reduceerventiel

Aanvullend op het vorige artikel over leidingwerk willen we het vandaag eens hebben over het reduceerventiel. Dit onderwerp hebben we al eens eerder besproken, maar toen ging het vooral over het aansluiten van een reduceerventiel op de cilinder. We bespraken het snuiten en de kraan een halve slag terug draaien.

De werking van het reduceerventiel

Hoe kunnen we de levensduur van het ventiel verlengen en hoe zorgen we er voor dat hij goed blijft werken? Allereerst is het belangrijk dat het juiste ventiel gekozen wordt. Voor het juiste gas en de juiste voordruk en afname behoefte.

Beschadiging van het membraam

In een reduceerventiel zit een dun naaldje wat op de zitting van het membraam duwt om het gas door te laten. Als we de fles met het ventiel eraan van de lasmachine afhalen en we laten de fles tegen de grond stoten kan het zijn dat het naaldje op de zitting van het membraam beschadigd. Hierdoor is de werking van het reduceerventiel niet meer optimaal. Ons advies is dan ook altijd het ventiel van de cilinder af te halen bij iedere vorm van transport.

Reduceerventiel ontspannen

Het is belangrijk om bij het aansluiten van een nieuwe fles of bij het niet gebruiken van de installatie de reduceerventielen te ontspannen. Dus de spanning van het membraam afdraaien waardoor de druk van het membraam en naald afgaat. Dit wordt helaas in 95 % van de gevallen niet gedaan! Welk gevaar schuilt hier in? Indien we de druk niet van het membraam afnemen en we gaan de cilinder verwisselen zal bij het opendraaien van de cilinder de druk van 200/300 bar als een drukgolf door het ventiel gaan met alle risico`s van dien. Hierdoor kunnen de drukken in het ventiel oplopen tot ver boven het toelaatbare. Natuurlijk hebben reduceerventielen veiligheidsnormen maar je moet het niet opzoeken. Veilig werken begint met goed voorbereid aan de slag te gaan. Onze kennis delen we graag zodat u er van kunt leren en wij met zijn allen een veiliger werkomgeving creĆ«ren.

Bevroren reduceerventiel

Wanneer een reduceerventiel is bevroren is dit aanleiding voor nader onderzoek. Vaak is het drukverschil en de afnamecapaciteit van het ventiel te groot. Reduceerventielen  met extra capaciteit noemen wij groot capaciteit ventielen. Hiermee voorkomen we dat we een te klein ventiel nemen waaraan we dan een verwarmingselement koppelen om zo toch weer een goed werkend systeem hebben.

Kosten reduceerventiel

Als we onderaan de streep kijken naar de totale kosten, dan kun je alleen nog constateren dat de keuze voor de juiste reduceerventiel ook de beste keuze was op financieel vlak.