Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Snijden en verwarmen hoog sterkte staal

Hoog sterkte staal is een gehard en getemperd staalsoort waardoor in combinatie met de legering en de fijnkorrelige structuur een zeer hoge sterkte wordt bereikt. Deze staalsoort is speciaal ontwikkeld voor gewicht besparende constructies met grote mechanische sterktes. Denk dan aan offshore constructies of bruggen, trailers en kraanarmen.

Voorverwarmen bij het snijden

Steeds vaker komen we deze materialen tegen in verschillende kwaliteiten en onder verschillende handelsnamen. Door de speciale behandeling van deze platen in verschillende diktes om tot deze eigenschappen te komen is het voor het lassen en snijden van deze producten oppassen geblazen. Met het inbrengen van warmte bij lassen en snijden veranderen de eigenschappen zeer snel. Bij het snijden van dit materiaal ontstaat scheurvorming, daarom zullen platen voor bewerking voorverwarmt moeten worden. Hoe veel en hoe lang is afhankelijk van de kwaliteit soort.

Voorverwarmen bij het lassen

Bij het lassen is dit niet anders. Wanneer we te koud lassen krijgen we hardingsverschijnselen en bij te warm lassen ontstaat korrelgroei. Voorwarm temperatuur, interpass temperatuur en afkoeling zijn zaken die goed geregeld moeten zijn. Echter dit is ook weer afhankelijk van de kwaliteit soort en dikte van het materiaal. Een uitgesproken advies voor het lassen en snijden van hoog sterkte staal is daarom niet zo te geven.

Goede werkvoorbereiding

Koolstof equivalent van het materiaal is van belang voor de bewerking, maar ook sterk verschillend per leverancier, daarom is het noodzakelijk een goede werkvoorbereiding op te zetten voor u aan deze materialen begint te lassen of te snijden. Maak de juiste gaskeuze en draadkeuze, zorg voor de juiste lasinstructies of lassersopleidingen wees er zeker van dat deze zaken goed op orde zijn.

Lastechnische kennis delen

Indien u aan dit soort materialen moet lassen of snijden laat u dan goed informeren. Er is in de loop der jaren al veel kennis en ervaring beschikbaar gekomen voor het snijden en lassen van hoog sterkte staal. Door kennis te delen komen we samen verder. Dus komt u er niet uit? Neem dan gerust eens contact met ons op.