Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Solderen, hoe zat dat ook alweer?

In deze maand waarin het onderwerp Autogeen centraal staat moeten we toch ook de aandacht vestigen op solderen. We hebben allemaal wel eens met een soldeerpistool een koperdraadje vertind maar nu gaan we het hebben over solderen met een vlam. Het gaat tenslotte over autogeen! We hebben het al eens gehad over het autogeen solderen met zilver, nu gaan we in op het autogeen solderen in het algemeen.

autogeen solderen

Smelttemperatuur bij het solderen

Even het geheugen opfrissen: solderen is een verbindingsmethode om twee of meer gelijke of verschillende materialen te verbinden met behulp van soldeer waarbij de te verbinden onderdelen niet tot smelten worden gebracht. Op basis van de smelttemperatuur van het toevoegmateriaal is de volgende scheiding gemaakt:

  • Zachtsolderen > smelttemperatuur toevoegmateriaal onder 450°C;
  • Hardsolderen > smelttemperatuur toevoegmateriaal boven 450°C;
  • Hoogtemperatuursolderen > smelttemperatuur toevoegmateriaal boven 850°C;
  • Lassolderen > smelttemperatuur toevoegmateriaal boven 450°C.

Gassen bij het solderen

We beperken ons nu tot handmatig zachtsolderen en hardsolderen omdat we hier met gassen werken. De meest gebruikte gassen zijn acetyleen, propaan en aardgas welke worden gemengd met lucht en/of zuurstof. In onderstaande tabel zien we verbrandingstemperaturen:

Gassoort Hoogste verbrandingstemperatuur in °C   
Met luchtMet zuurstof
Acetyleen    2325°C3160°C
Propaan1925°C2750°C
Aardgas1910°C2750°C

Als we goed naar het bovenstaande tabel kijken dan zien we dat onze toevoegmaterialen snel zullen smelten bij de opgegeven verbrandingstemperaturen. We hebben dus met een proces te maken dat best snel werkt. Wel is het belangrijk om de te solderen oppervlakken goed vrij te maken van oxidatie, vet en vuil. Bij gietijzer is het verstandig om de oppervlakken te stralen of te beitsen.

Toevoegmaterialen bij solderen

Bij het zachtsolderen kan onder andere een lood-tin legering als soldeer dienen. Voor aluminium gebruiken we een zink- of zink cadmiumsoldeer. Bij het hardsolderen wordt gewerkt met een toevoegmateriaal dat smelt boven de 450°C. Ook de sterkte van de verbinding ligt hoger dan bij zachtsolderen, namelijk tussen 250 – 500 N/mm². Het meest bekende soldeer is het zilversoldeer, zeer geschikt voor algemeen gebruik, behalve voor aluminium en magnesium legeringen. Er zijn vele typen zilversoldeer in de handel, vanaf 8% zilver oplopend tot 85%! Naast het zilver bestaat het soldeer nog uit koper en zink. Ook kan het nog gelegeerd worden met Nikkel, Tin, Lood, Lithium, Mangaan, Fosfor en Bismut. Elke samenstelling heeft zijn specifieke eigenschappen en toepassingen. De werktemperatuur ligt afhankelijk van de samenstelling tussen de 620 en de 980°C. Voor het solderen van staal, koper en hun legeringen kunnen we ook soldeermessing als toevoegmateriaal kiezen. Is een stuk goedkoper dan zilver! Soldeermessing bestaat tussen de 42 en 85% uit koper en voor de rest uit zink, de werktemperatuur ligt hier tussen de 845 en de 1020°C. Deze verbindingen zijn niet corrosiebestendig.

Voordelen van autogeen solderen

Tot slot nog enkele voordelen van solderen:

  • Solderen biedt zeer sterke verbindingen;
  • Geeft nagenoeg onzichtbare naden ( vooral bij zilver);
  • Kan zorgen voor lekvrije verbindingen in kritische installaties;
  • Is hygiënisch;
  • Kan worden gebruikt op verschillende metalen en materialen.

Wilt u na het lezen van dit artikel meer over solderen en zijn toepassingsgebieden weten dan neem gerust contact met ons op voor meer informatie.