Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Speciale autogeen brander voor proeven – VLOG

Onlangs kregen we de vraag, of we een speciale autogeen brander konden leveren voor het doen van specifieke proeven. Dit was een zeer interessant project en we nemen jullie in deze Vlog mee in dit traject.

auteen brander voor een speciaal project met proeven

Een speciale brander, een lijnbrander

Wanneer je iets meer nodig heb dan een “standaard brandertje” kun je ook bij ons terecht. Vanuit Jos van den Bersselaar Constructie B.V. kregen we een bijzondere vraag binnen. “We zijn op zoek naar een brander waarmee we een plaat van 25 mm dik over een lengte van 1500 mm kunnen heet stoken.” Een lijnbrander dus, daar kwamen nogal wat uitdagingen bij kijken! De platen van verschillende diktes worden gebruikt voor proeven en moeten naar 550⁰C naar 750 ⁰C en naar 1000⁰C opgewarmd worden in een zeer korte tijd.

Speciale autogeen brander laten bouwen

Nadat we een goed beeld hadden van de wensen, hebben we een speciale brander laten bouwen die dit aankon. Je zult begrijpen dat wanneer je een plaat van 25 mm wil opwarmen naar 1000⁰C binnen 10 minuten, dat daar heel wat energie bij komt kijken! Deze brander is speciaal ontwikkeld voor deze proef en wordt ook continu watergekoeld omdat anders de brander zou smelten.

Koolstofgehalte in staal

Met deze brander wordt er onderzocht wat het koolstofgehalte is. Constructiestaal moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen vanuit ROK. Zo zijn de eisen aan het koolstofgehalte, koolstofequivalent in combinatie met normaliserend gewalst constructiestaal niet of moeilijk verkrijgbaar. Met name voor profielen en dikkere plaat! Met de proeven wordt er onderzocht of TM staal kan worden ingezet.

speciale autogeen brander
autogeen brander proeven plaatmateriaal

De speciale proeven met de autogeen brander

Deze proef omvat S460M materiaal omdat de verwachting is dat de warmtebehandeling op dit materiaal het grootste effect zal hebben. Aan de hand van de resultaten / conclusies kan besloten worden om eventueel vervolgonderzoek uit te voeren voor bijvoorbeeld S355M. Van de 4 platen per dikte zal er telkens 1 plaat als “basismateriaal” onbehandeld gekeurd worden. De overige 3 platen worden verwarmd tot 550, 750 of 1000°C.

Geslaagd project

De brander heeft zijn werk goed gedaan en hierdoor hebben we weer een tevreden klant geholpen bij een uitdagend project! Van dit project hebben wij ook veel geleerd, die kennis kunnen wij natuurlijk ook weer gebruiken bij andere toepassingen.

Meer weten over dit project, of zelf specifieke vraagstukken?

Neem gerust eens contact met ons op!

Relevante producten

Autogeen lasset acetyleen

Lasset