Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Speciale toepassingen voor de snijbrander

We weten allemaal wat een snijbrander is en we hebben er allemaal ongetwijfeld een stukje mee gesneden. Maar we hebben ons ook allemaal wel afgevraagd of er niet een of ander hulpstuk is voor dat ene specifieke klusje! Over die “hulpstukken” en die “specifieke klusjes” gaan we het in dit artikel hebben. En dan in het bijzonder over de beschikbare hulpstukken die passen in ons Autogeen onderwerp.

Gutspit

Laten we eens beginnen met een hulpstuk wat we misschien toch wel allemaal kennen: de Gutspit!  Niks zo vervelend als een fout in de las en die moet eruit gehaald worden. Dat kan door met een slijpschijf aan de slag te gaan, veel herrie en stof en het kost behoorlijk wat tijd om tot aan de fout te komen en weer een goeie laskant voorbewerking te krijgen. Andere optie is gutsen met een koolstofelektrode. Ook dit betekent veel herrie en rook en ik moet evengoed nog de ontstane walshuid wegslijpen. Er staan speciale pitten voor de snijbrander die speciaal gemaakt zijn om te gutsen. Hiermee kunnen we relatief snel en nauwkeurig te werk gaan. Het vereist even wat handigheid om met een dergelijke gutspit te werken maar het resultaat mag er dan ook zijn. Ook hier moet je even de ontstane walshuid weg slijpen alvorens te gaan lassen.

snijbrander speciale toepassingen

Bolkoppit

We kennen allemaal wel die mooie historische bruggen en werktuigen uit de tijd dat lassen nog niet bestond of in de kinderschoenen stond. Allemaal van die klinknagelverbindingen, fantastisch wat de mens toen al kon maken! We zijn gehecht aan die bruggen en werktuigen en we willen er nog lang van genieten dus gaan we ze restaureren. Om die klinknagels snel en efficiënt te verwijderen is er een speciale snijpit op de markt waarbij we heel gericht die bolle kop van de klinknagel kunnen afsnijden zonder het omringende vlak te beschadigen. Zowel de gutspit als de bolkoppit passen vaak in de gangbare snijvoorstukken, dus we hoeven niet meteen alles nieuw aan te schaffen.

Vorkbranders en ringbranders

Als laatste voorbeeld wat even wat extra aandacht verdient zijn ringbranders. Sommige materialen moeten we voorwarmen voordat we kunnen gaan lassen. Bij buizen, zeker de grotere diameters, is het wel eens lastig om goed gelijkmatig en helemaal rondom de warmte erin te krijgen. Hiervoor zijn standaard zogenaamde vorkbranders te krijgen voor de kleinere diameters buis en daarnaast zijn er voor de grotere diameters ringbranders te krijgen. Hiermee is het mogelijk om relatief snel maar vooral heel gelijkmatig het product voor te warmen.

Nog veel meer hulpstukken voor autogeen

De meeste van de standaard “hulpstukken” zijn leverbaar voor gebruik met acetyleen of met propaan. Er zijn nog veel meer van deze “hulpstukken” standaard leverbaar, informeer hier gerust eens naar. Daarnaast is het mogelijk om dit soort hulpstukken klant-specifiek te laten maken, ook hier kunt u bij ons alle informatie inwinnen. Graag informeren wij u over de toepassingsmogelijkheden welke voor u interessant kunnen zijn.