Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Vlamterugslag Autogeen

Tijdens onze themadag in samenwerking met Messer Groups over Veiligheid industriële gassen, afgelopen 1 februari 2018, bespraken we onder andere het onderwerp “Vlamterugslag”. Hier bleken veel vragen en onbekendheid over en daarom willen we dit nog eens toelichten.

vlamterugslag reduceerventiel

Gevaren zuurstof

Eerder schreven we al een artikel over wat de risico’s van zuurstof zijn. We hebben het nodig om te kunnen leven, maar een teveel aan zuurstof brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Dit komt omdat zuurstof de eigenschap heeft  om brand en ontbranding te versterken, het verlegt explosiegrenzen en in combinatie met vet en hoge druk kan het een spontane explosie geven.

Terugslagklep

Zuurstof in combinatie met acetyleen is zelfs zeer brandbaar en explosie gevaarlijk! Daarom is het zeer belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Want we willen vlamterugslag graag zien te voorkomen! Zo zien we vaak dat een reduceerventiel wel een vlamdover heeft, maar geen terugslagklep, met alle gevolgen van dien (zie foto 1 & 2). Ook kan een brandbaarmengsel tot gevolg hebben dat er brandterugslag plaats vindt in de slang (zie foto 3). Ook dit is te voorkomen door terugslagklepjes aan de brander.

Overige onbekende ontstekingsbronnen.

Tenslotte schuilt er nog een extra gevaar voor vlamterugslag. Want wat men vaak niet weet of beseft, is dat vervuiling zoals zandkorrels ook een ontstekingsbron kan vormen. Dit is minder bekend, ook snelheid en wrijving kunnen ontstekingsbronnen vormen. Zorg er dus altijd voor dat alles vet en vuil vrij is. Dat er een goede terugslagklep op het ventiel en de brander zit. En dat alle slangen en apparatuur gecontroleerd is om zodoende veilig te kunnen werken!

vlamterugslag met acetyleen

Meer weten over vlamterugslag en veiligheid?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Reduceerventielen

Reduceerventielen

Voor verschillende gassen
Bekijk in de webshop
vlamdover acetyleen

Vlamdover

Acetyleen en/of zuurstof
Bekijk in de webshop
Aansluitpunten gasflessen

Aansluitpunten

Verschillende gassen
Bekijk in de webshop
reduceerventielen voor leidingwerk

Reduceerventielen

Voor leidingwerk
Bekijk in de webshop