Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Voorwarmen met Propaan voor en nadelen

Wanneer voorverwarmen noodzakelijk is, welke temperaturen moeten we dan halen? En welke invloed heeft de gas keuze op het lasproces? Helaas kunnen we hier geen duidelijke antwoorden op geven in dit artikel, daarvoor moeten we eerst een aantal aspecten van het voorverwarmen toelichten. In dit artikel gaan we in eerste instantie in op het aspect voorverwarmen met Propaan.

Wat is Propaan?

Propaan (C3H8) is een gas dat onder andere wordt gebruikt voor brandstof, koken en voor warm water. Het is een koolwaterstof en onderdeel uit de groep der alkanen. Propaan wordt gewonnen uit aardolie en aardgas, het zeer licht ontvlambaar, kleurloos en reukloos.  Wanneer de gas ontsnapt en zich met lucht vermengt, dan is een vonk, een vlam of elke andere vormen van open vuur al voldoende om een ontploffing of een brand te veroorzaken. Bij het gebruik van propaan is het verstandig om goed te ventileren, aangezien propaan zwaarder is dan lucht en bij onvoldoende ventilatie zich laag bij de grond kan ophopen. Dit kan uiteraard voor gevaarlijke en onwenselijke situaties zorgen. Omdat het gas reukloos is, is een eventuele lekkage ook niet detecteerbaar, dit brengt een extra gevaar met zich mee. Om de risico’s te beperken is er een zwavelachtige geur toegevoegd aan de gasflessen met propaan, deze geur is afkomstig van de stof mercaptaan. Bij een volledige verbranding van propaan ontstaat er koolstofdioxide en water en bij een onvolledige verbranding ontstaat er tevens koolstofmonoxide. Hier moet je ook voorzichtig mee zijn, want beide verbrandingsreacties kunnen explosief zijn.

voorverwarmen propaan

Het effect van propaan bij het verwarmen van staal

In het verleden werd er enkel gekeken naar de kosten van propaan t.o.v. andere gassen en werden keuzes vanuit een prijs economisch inslag gemaakt. Maar wanneer we kijken naar de technische invulling, dan zien we dat propaan een andere calorische waarde heeft dan acetyleen en als je daar rekening mee houdt, dan wordt verwarmen een ander verhaal. Een belangrijke vraag is dan: “Hoe snel moeten we de temperatuur bereiken en welke temperatuur moeten we halen in welke tijd?” Staal dat langzaam moet opwarmen is anders dan staal dat we snel moeten verwarmen. Dit heeft dan ook een grote invloed op de vraag of we propaan gaan gebruiken of een andere gas.

Verschillende toepassingen, verschillende gassen

Er zijn dus vele verschillende aspecten waar je rekening mee dient te houden voordat je een keuze maakt voor het juiste gas bij het voorverwarmen. Wilt u graag eens brainstormen over wat het meest geschikt is bij uw werkstuk? Laat dan gerust uw vragen voor ons achter.