Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Automatisering in de praktijk

Automatisering van een proces kan een grote investering zijn voor een bedrijf. Tijdens één van onze bedrijfsbezoeken hebben we samen met de klant bewezen dat het niet altijd een grote investering hoeft te zijn. Doordat wij graag met de klant meedenken is de automatisering van deze klant in kleine stapjes gegaan. Op deze manier is lasautomatisering dichter bij dan u denkt.

Las automatisering praktijkvoorbeeld.

Toen Emiel op een vrijdagmiddag op klantbezoek was, vroeg de bedrijfsleider van dat bedrijf naar de mogelijkheden voor een lasrobot. Hij had er eens over nagedacht en wilde de stap naar robot lassen maken. Momenteel stonden de lassers ieder aan een eigen product te lassen in lascabines. Ze hadden verstelbare lastafels met goede lasmallen en voor de lasser was het een mooi product om te lassen.

Waarom een lasrobot?

De robot zou kunnen zorgen voor mooie, lange en strakke lasnaden. De las zit namelijk in het zichtveld en met het handlassen werd het onregelmatig. Het was een mooi product om door een robot te lassen, maar dan moesten wel de mallen worden aangepast. De voorbewerkingen van de producten moesten beter aan de maat zijn en de series waren vrij klein om deze investering te rechtvaardigen. Daarnaast zouden dan de lassers zonder werk komen te zitten en dus zou daarvoor andere producten ontwikkeld moeten worden.

Veranderingsproces

Voor dit veranderingsproces was het nog te vroeg. Desondanks hebben we gekeken naar wat er viel te optimaliseren om het proces te verbeteren en de doorstromingscapaciteit te vergroten. En om de kwaliteit te verbeteren zodat het bedrijf in de  toekomst het lasrobotproces kan implementeren. De verwachting was dat de afzet zou vergroten wanneer de laskwaliteit zou worden verbeterd.

Automatisering met snijmachines

Vervolgens kreeg Emiel een rondleiding door de fabriek en zag hij dat de snijmachines stilstonden. Dit kwam omdat er slechts 4 uur per dag nodig was om de producten te kunnen snijden. Dit bracht Emiel op een idee. Als we nu de langsnaad lassen aan de buitenkant van het product onder de snijbank leggen en we monteren een lastoorts op het dwarssupport. Kunnen ze ook in een keer de langsnaad lassen. Deze las resulteert in een mooie, strakke, constante en kwalitatief goede las.

las automatisering met snijmachines

Het resultaat na automatisering

Na deze ruchtbare vrijdagmiddag, belde de klant op maandag terug naar Emiel en nodigde hem uit om eens te komen kijken wanneer hij in de beurt was. Toen hij een nieuw bezoek bracht aan het bedrijf zagen de producten er schitterend uit, met een mooie, strakke langsnaad las. De lasmal was onder de snijmachine gezet en de lastoorts was gemonteerd. Met terechte trots vertelde de bedrijfsleider dat hij het op zaterdag heeft gemaakt. En de totale kosten voor de toortsmontage en eindschakelaar waren slechts € 250,-. De lasser stond fluitend te kijken wanneer de snijmachine aan het lassen was.

En dan nu toch een lasrobot!

Sinds deze veranderingen is de klant gegroeid en staat er nu zelfs een echte robot te lassen. Doordat wij met de klant hebben kunnen meedenken hebben ze stap voor stap een lasrobot in het lasproces kunnen integreren.

Sparren over las automatiseringsmogelijkheden binnen uw bedrijf?

Wilt u ook eens sparren over de mogelijkheden met een Robot? Of samen met ons een stappenplan maken? Neem dan eens gerust contact met ons op. En we denken graag eens met u mee.