Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasrobot programmeren, dat is toch verleden tijd?!

Het programmeren van een Lasrobot kost veel tijd, echter zijn ook daar nieuwe technieken voor ontwikkeld. Technieken waarmee een robot kan lassen zonder dat daar programmeertijd of specifieke kennis voor nodig is en zonder dat het ten kosten gaat van de kwaliteit. Een techniek ontwikkeld door Exner Ingenieur techniek uit Druten. Een techniek, goed voor de innovatie award van de Technishow 2016! Het IRPS ofwel het Instant Robot Programming System.

Het programmeren van een Lasrobot kost veel tijd, echter zijn ook daar nieuwe technieken voor ontwikkeld. Technieken waarmee een robot kan lassen zonder dat daar programmeertijd of specifieke kennis voor nodig is en zonder dat het ten kosten gaat van de kwaliteit. Een techniek ontwikkeld door Exner Ingenieur techniek uit Druten. Een techniek, goed voor de innovatie award van de Technishow 2016! Het IRPS ofwel het Instant Robot Programming System.

Programmeren met een lasercamera

Door middel van een lasercamera wordt in no-time het werkstuk gescand en deze informatie omgezet naar de juiste data voor in de intelligente database. De gegevens worden vervolgens geheel automatisch in het systeem van de gekoppelde robot geprogrammeerd, waarna de taken vervolgens worden uitgevoerd. Door de IRPS worden het manueel programmeren, het offline programmeren en het CAD-tekenen overbodig. Met deze nieuwe techniek kan de robot zoveel mogelijk zelf waarnemen, beslissen en uitvoeren. Door de nauwkeurigheid van de lasercamera en de robot is vindt er een zeer nauwkeurige bewerking van het product plaats. Dit voorkomt menselijke fouten en bespaart heel veel tijd.

IRPS in de lastechniek

Het Instant Robot Programming Systeem is speciaal ontwikkeld voor het bewerkelijke MIG/MAG lassen in de staalbouw. Omdat in de staalbouw echt elke balk zijn eigen afmetingen en eigenschappen heeft en ze daarmee bijna allemaal uniek zijn. Door het systeem wordt het mogelijk gemaakt om snel en eenvoudig verschillende samengestelde balken af te kunnen lassen. Maar natuurlijk heeft het IRPS grote voordelen voor iedere andere sector.

Wat is er zo speciaal aan de IRPS?

Er zijn al meerdere slimme camerasystemen op de markt, echter is het grote verschil tussen dergelijke camera’s en het IRPS, dat de IRPS herkent welke procesbewerking er van toepassing zijn en direct een robotprogramma genereerd waar de bewerking ook daadwerkelijk mee uitgevoerd kunnen worden. De andere camera’s in de industriĆ«le automatisering worden gebruikt om een product op volledigheid en kwaliteit te controleren of om locaties aan een machine door te geven.

geautomatiseerd lassen

De techniek achter IRPS

Het laswerkstuk wordt volledig geĆÆnspecteerd door de lasercamera, met de verzamelde gegevens wordt er een puntenwolk gegenereerd die door de software geanalyseerd kan worden en kan worden opgesplitst in verschillenden onderdelen. Per onderdeel worden de afmetingen en de lijnen bepaald. Een combinatie van een onderdeel tezamen met aangrenzende onderdelen moet eenmalig als object in de database worden opgeslagen. IRPS doet zelf een voorstel welke snijlijnen bewerkt moeten worden en welke procesparameters er gebruikt worden. Eenmaal opgeslagen in de database zal het object de volgende keer automatisch herkend en bewerkt worden.

Wat kan IRPS voor de lastechniek binnen uw bedrijf betekenen

Het kan heel goed zijn dat de interesse is opgewekt voor uw bedrijf. We willen graag eens met u om de tafel gaan om de mogelijkheden te bespreken en te bekijken. Stel daarom gerust uw vragen of maak een afspraak met een van onze lasspecialisten.