Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Wat is een Cobot in de lastechniek?

Een Cobot past helemaal in het thema van deze maand. Een collaboratieve robot, is een robot die in staat is om meerdere taken te leren, zodat deze de mens kan helpen. Het is een stap richting automatisering in de lastechniek zonder extreme investeringen in grote lasrobots. Menig lezer is waarschijnlijk nog niet bekend met de term “Cobot”. Dus daar gaan we vandaag eens dieper op in!

cobot in de lastechniek

Wat is het verschil in tussen een lasrobot en een cobot in de lastechniek?

Een cobot is een intelligente Robot die ontwikkeld is om samen met mensen te werken. Terwijl een lasrobots vaak voor geprogrammeerde machines zijn, welke steeds de zelfde bewegingen maken.

Kenmerken van een lasrobot

Hierdoor zijn lasrobots zeer geschikt voor het maken van series werkstukken. Omdat een lasrobot niet kan zien of voelen, moet hij altijd in een afgeschermde ruimte staan om geen schade of ongevallen te veroorzaken. Wanneer een arm van een lasrobot met een snelheid van 1 meter per seconden een beweging maakt is het niet handig als deze net naast je staat. Doordat een lasrobot vaak meerdere assenbesturing heeft, kan hij elke kant op bewegen en kan een beweging gevaarlijk zijn. Het is dan ook niet voor niets dat een lasrobot in afschermde cabines moeten staan.

Kenmerken van een cobot in de lastechniek

Een cobot is een heel ander verhaal, want deze is speciaal ontwikkeld om met mensen samen te werken. Wanneer je samen gaat werken met een cobot in één ruimte zullen we dus de veiligheid moeten waarborgen. Het is dus belangrijk dat de bewegingssnelheid lager ligt dan bij een lasrobot. Bovendien zit er een extra beveiliging op, want wanneer je hem aanraakt stopt de cobot direct. Op deze manier kan de veiligheid gewaarborgd blijven bij het werken met een cobot. Het besturingssysteem van een cobot is eenvoudig te bedienen waardoor het programmeren snel te leren is. Hierdoor kan een cobot  sneller ingezet worden voor meerdere producten.

lasrobot
Cobot in de lastechniek

Cobots vervangen geen mensenwerk

Cobots zijn met opzet ontworpen om de angst voor robots aan te pakken, mensen denken dat robots de wereld zullen overnemen. Een collaboratieve robot is niet bedoeld om de capaciteiten van de menselijke arbeider te vergroten, maar samen met de mens het werk aangenamer te maken. Dus niet in de plaats te komen van een menselijke werker.

Meer weten over een Cobot en of het wat voor u zou kunnen zijn?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

Anti spatspray pistolenspray

Super pistolen spray

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
anti spatter tip dip

Anti Spatter Tip Dip

Abicor Binzel - 300 gram
Bekijk in de webshop
reinigingsviltjes en klemmen

Reinigingsviltjes en klemmen

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
flowtester

Flowtest meter

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop