Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Werkvoorbereiding het spil van automatisering

In onze voorgaande artikelen heb je meer kunnen lezen over mechanisering, automatisering, robotisering, de industriële revolutie 4.0 en smart industrie. We praten dan over totaal oplossingen maar waar begint het verhaal? Wie beslist op welk moment wat we gaan doen en hoe we het gaan doen?

De rol van werkvoorbereiding

Werkvoorbereiding is een van de belangrijkste afdelingen in een organisatie. Daar worden de beslissingen genomen die uiteindelijk het rendement bepalen. Daar kun je nog zaken aansturen en aanpassen. Verderop in de productie keten wordt dit moeilijker en kost dit ook meer. Het kost niet allen geld, maar ook tijd waardoor de doorstroming van het product vertraging oploopt.

De kennis van werkvoorbereiding

De afdeling werkvoorbereiding moet alle kennis in huis hebben om de juiste beslissingen te kunnen nemen hoe de uitvoering moet worden. Communicatie van alle afdelingen met de werkvoorbereiding moet dan ook constructief en helder zijn. Werkvoorbereiding moet ook tijd hebben om alternatieven te kunnen onderzoeken en procesverbeteringen kunnen implementeren.

Nieuwe inzichten

De basis van de vooruitgang ligt bij de werkvoorbereiding. Hier zien we ook met automatisering vaak de meeste obstakels. “We willen wel maar het lukt niet.” Teveel blijven denken in oude patronen onbekendheid met nieuwe materie zijn de vaste struikelblokken. Belangrijk is het voor de werkvoorbereiding dat ze regelmatig blijven sparren over nieuwe inzichten en aanpassingsmogelijkheden. Werkvoorbereiding is een continu leerproces waarbij voorcalculatie en nacalculatie continu geëvalueerd dienen te worden. Pas als een bedrijf deze zaken goed op orde heeft kan men doorstromen naar geautomatiseerde processen met garantie op succes.

Kennis delen is op deze afdeling meer must dan belang. Kennis delen doe je met de hele  organisatie maar werkvoorbereiding is de kar trekker in automatisering.