Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

De juiste basis elektroden – Komt een man aan de balie…

We komen regelmatig mooie praktijkvoorbeelden tegen waar je veel van kunt leren. Zo kwam er onlangs een man aan de balie, hij was op zoek naar basis elektroden voor een opdracht. Elektrode A was voorgeschreven, maar elektrode B laste lekkerder. Welke zou je kiezen?

elektroden lassen - laseletroden

Basis elektroden alstublieft

Komt een man aan de balie: “Mag ik een pakje basis elektroden” Hij heeft twee lege kokers bij zich en legt deze op de balie. “Ik moet met deze lassen” en wijst één van de twee lege kokers aan om vervolgens de andere aan te wijzen: “Maar ik las liever met deze!”

Voorgeschreven basis elektroden of de fijne elektroden?

Natuurlijk hebben we ze allebei hier op voorraad liggen, dus meneer mag zelf aangeven welke hij wil gaan gebruiken. Maar dat blijkt echt een lastige keuze, want ja hij heeft in de opdracht meegekregen dat hij met bepaalde elektroden moet lassen, maar hij last liever met die andere en het zijn toch allebei basis elektroden!

Elektroden volgens bouwbesluit

We nemen niet zomaar genoegen met “Maar deze last beter” en vragen nog even door: “Wat is het voor een soort laswerk waarvoor je deze elektrode gebruikt?” De man antwoordt: “Gewoon staal in een bouwput.” We leggen de man uit dat als je last in een bouwput, dit onder het bouwbesluit valt en dat je zeer waarschijnlijk onder een procedure moet lassen. Op basis daarvan is er een type elektrode gekozen en mag je niet zomaar iets anders nemen.

Basis elektroden zijn toch basis elektroden?

“Ja” zegt de man “Maar basis elektrode zijn toch basis elektrode?” We bekijken daarom de twee kokers eens en controleren de specificaties. Er is een verschil in trek-strekte te zien. De elektrode die lekkerder last heeft een iets lagere mechanische waarde. Deze uitleg hebben we al eens eerder beschreven in ons artikel over basis elektrode versus rutiel/basis elektrode.

Berekeningen van elektroden gebruik

We gaan even terug naar het begin. Iemand heeft een constructie bedacht met een productiemethode. Hierbij zijn keuzes gemaakt in elektrode op basis van onderzoek en beproeving. Wanneer je als uitvoerder kiest voor iets anders, dan wijk je af van productiemethode en loop je risico dat er iets fout gaat. Dit risico mag je niet nemen omdat je de gevolgen niet kunt overzien. Daarom is het raadzaam de voorgeschreven elektrode te gebruiken. Wil je toch voor andere kiezen dan zal je dit terug moeten koppelen met degene die verantwoordelijk is voor het ontwerp. Daar kan worden gekeken naar de berekeningen en de mogelijkheden. Zo voorkom je problemen nu en in de toekomst.

verpakking laselektroden

Dank u wel!

Een duidelijk verhaal, de man gaat namelijk naar huis met het voorgeschreven type en bedankt ons voor de goede en duidelijke uitleg. “Graag gedaan meneer!”

Lassen is bijzonder!

Zo zie je maar weer, lassen is meer dan handvaardigheid alleen. We zeggen niet voor niets als lasser heb je de precisie van een chirurg, de creativiteit van een kunstenaar en de hersenen van een professor nodig!

Advies nodig bij de aanschaf van elektroden?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

beklede elektroden van Lincoln Electric

Lincoln Electric Elektroden

Basisch met Laag waterstof gehalte
Bekijk in de webshop
Beklede elektroden van Esab

ESAB Beklede Elektroden

Ongelegeerd Basisch
Bekijk in de webshop
beklede elektroden van Lincoln Electric

Lincoln electric Elektroden

Ongelegeerd basisch
Bekijk in de webshop
Beklede elektroden van Esab

ESAB Elektroden

OK 84.78 - Rutiel-basisch
Bekijk in de webshop