Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Elektroden lassen en veiligheid

Wanneer we het hebben over de veiligheid bij het elektroden lassen of MMA lastechniek, is het goed om eerst eens te bekijken welke gevaren er zijn bij het lassen met elektroden, pas als je dat inzichtelijk maakt kun je kijken hoe je daar tegen kunt beschermen.

materialenkennis legeringen laselektoden

Gloeiend heet metaal

Bij het elektroden lassen werken we met gloeiend heet metaal, we werken op een temperatuur waarbij metaal smelt. Als we bijvoorbeeld kijken naar ijzer, dan ligt het smeltpunt rond de 1500 graden Celcius. Je kunt je een beeld vormen van hoe gevaarlijk deze hitte kan zijn. Daarom is het zeer belangrijk om daar rekening mee te houden. Controleer daarom de omgeving goed op brandbaar materiaal, maar gebruik zelf ook beschermende kleding en handschoenen die beschermend zijn bij dergelijke temperaturen en eventuele spatten van vloeibaar metaal.

Gevaarlijke straling bij elektroden lassen en veiligheid

Daarnaast weten we allemaal dat er bij het lassen zeer fel blauw licht vrij komt. Dat je niet met het blote oog in dit licht moet kijken, dat is ons ook wel bekend. Maar wat zijn nog meer de gevaren van dit licht? Want wist je ook dat dit licht UV-, en infraroodlicht bevat? Je kunt dit licht niet zien, maar het kan flink wat schade aanrichten. Het UV licht is namelijk de oorzaak van lasogen wanneer je zonder bescherming in het laswerk kijkt. UV licht zit ook in zonlicht, daarvan is bekend dat we daar van kunnen verbranden en dat dit het risico op huidkanker vergroot. Dit is ook het geval bij het UV licht dat vrij komt bij het lassen. Dit is nog een belangrijke reden om altijd goede beschermende kleding te gebruiken dat UV licht tegen houdt. Tenslotte kan ook het infraroodlicht zorgen voor verbranding, doordat dit warmtestraling geeft. Zorg er daarom tevens voor dat je beschermende kleding Infraroodlicht tegen houdt. Bovendien zorgt Infrarood voor het verdampen van vocht, het is dan ook heel belangrijk om veel water verspreid over de dag te drinken wanneer je last.

Veiligheid elektroden lassen

Veilig lassen met hoge stroom spanningen

Elektroden lassen gaat gepaard met hoge stroom spanningen. Dit kan daarom ook de nodige gevaren met zich meebrengen. Zeker wanneer je moet werken onder vochtige omstandigheden. Het is voor de veiligheid dan ook zeer belangrijk dat het lasapparaat geaard is. Maar je moet ook letten op de beschermingsfactor van het lasapparaat. De beschermingsfactor IP 23 beschermt tegen eenzijdig spatwater en de IP 24 beschermt tegen spatwater afkomstig van alle zijden. Controleer ook altijd voordat je gaat lassen, dat de kabels niet zijn beschadigd, dit kan elektrische schokken veroorzaken. Tevens moet je er rekening mee houden dat wanneer er brand uitbreekt, je te maken hebt met elektriciteit. Blussen met water is dan niet verstandig, zorg er voor dat de brandblusmiddelen zand bevatten.

Lasdamp en gezondheid

Dat lasdamp schadelijk is, dat hebben we al in verschillende artikelen beschreven. Neem nog eens goed door wat lasdamp is en waarom het zo schadelijk is. Dit geldt voor alle lasprocessen. Je kunt jezelf daar tegen beschermen door middel van:

lasrook

Meer weten over hoe de veiligheid en gezondheid voor de medewerkers kunt blijven garanderen?

Neem gerust eens contact met ons op!

Relevante producten

Automatische lashelm Speedglas

3M Speedglas 9100 serie

Automatische lashelm
Bekijk in de webshop
Lashandschoenen splitleder

Lashandschoenen

Rund splitleer
Bekijk in de webshop
lasschort

Lasschort

Splitleder
Bekijk in de webshop
Lasgordijn

Lasgordijn

180 x 140 cm
Bekijk in de webshop