Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Hoe berg je laselektroden goed en veilig op?

Laten we eens stil staan bij hoe we onze laselektroden dienen te behandelen en vooral hoe we ze dienen op te slaan. Bij het doen van onze dagelijkse boodschappen letten we allemaal op de houdbaarheidsdatum van de producten en we houden ons trouw aan de bewaaradviezen:

 • Droog en donker bewaren;
 • Na openen beperkt houdbaar;
 • Etcetera
Elektroden veilig opbergen

Bewaaradviezen van elektroden

Voor onze lastoevoegmaterialen gelden ook regels voor opslag en houdbaarheid, alleen die houdbaarheid staat niet op de verpakking vermeld. Wel kunt u allerlei codes vinden op de verpakking, zoals een lotnummer en een batchnummer, deze geven ons informatie over de productiedatum. Meestal hanteren de fabrikanten op standaard basische producten een maximale opslag van 3 jaar.

Ingrediënten van elektroden

Op onze dagelijkse boodschappen vinden we ook de samenstelling van de producten. Bij elektroden vinden we dit terug op de 3.1 en 2.2 certificaten. Bovenstaande verraadt al een klein beetje dat we ook met elektroden en andere toevoegmaterialen bepaalde regels in acht dienen te nemen, want de bekleding van een elektrode bestaat uit allerlei chemische elementen en ze worden op een bepaalde wijze geproduceerd. Er wordt een vochtig mengsel gemaakt dat om de staaf gaat, daarna wordt het in een oven gebakken en dan gedroogd.

Dit geldt niet alleen voor elektroden maar ook voor:

 • Gevulde lasdraden ( rutiel, basisch en metaalpoeder);
 • Onder Poederdek laspoeders
 • Beklede zilversoldeer staven

Deze maand staat het elektrodelassen in de spotlight dus we beperken ons in dit artikel tot het opslaan en behandelen van laselektroden.

materialenkennis legeringen laselektoden
Laselektroden opbergen

Vocht en laselektroden

De bekleding van de meeste laselektroden-typen trekken vocht aan (hygroscopisch), waardoor ze volkomen onbruikbaar worden. Tijdens het lassen gaat dit vocht direct in dampvorm over, hetgeen in grote spatverliezen resulteert. Vocht in de bekleding kan ook aanleiding geven tot porositeit in de las, en wat nog erger is, het kan aanleiding geven tot scheurvorming via de waterstof.

Zoals al gezegd is een onderdeel van het productieproces van elektroden het drogen, sterker nog dit is de laatste bewerking voordat de elektroden de verpakking in gaan. De temperatuur waarbij gedroogd wordt ligt voor de niet-basische laselektroden tussen 80 – 150°C en bij de basische elektroden tot ca. 450°C. Dit resulteert in een vochtgehalte van ongeveer 1% bij ongelegeerde rutiel elektroden en bij basische elektroden ligt dit meestal onder de 0,4%. Laat men elektroden in een open pak bijvoorbeeld in de werkplaats liggen of buiten dan zal het vochtgehalte van de bekleding oplopen tot vaak een veelvoud van de aanvankelijke waarde.

Die aanvankelijke waarde kunnen we terugvinden in de ISO codering van de basische elektroden, bijvoorbeeld: De Conarc 49 heeft als codering: E 46 3 B 32 H5. De H5 geeft aan: ≤ 5 ml. / 100 gram waterstof / neergesmolten metaal.

Geconditioneerde ruimte voor de laselektroden

Er bestaan diverse tabellen en formules om erachter te komen wat de vochtopname van de bekleding is, maar u kunt zich voorstellen dat lage temperaturen en vochtige ruimtes niet bijdragen aan de kwaliteit van de elektroden. Dus bij voorkeur de laselektroden opslaan in een geconditioneerde ruimte. Als algemene regel voor een geconditioneerde ruimte geldt:

 • Relatieve luchtvochtigheid niet hoger dan 50% ( liefst lager);
 • Temperatuur minimaal 15°C hoger dan de buitentemperatuur met een minimum van 18°C;
 • Voor speciale elektroden kan de fabrikant afwijkende voorschriften geven.

Verpakking Elektroden

Het beste is om beklede elektroden zo lang mogelijk in de originele, gesloten, verpakking te bewaren en bij uitgifte de “oudste” elektroden het eerste opmaken. Een goede verwerkingsmethode is bijvoorbeeld om de basische elektroden voor gebruik te “bakken” en dan de elektroden direct in verwarmde kokers te stoppen en van hieruit de klus doen. De temperatuur van deze kokers ligt zo tussen de 60 en 90° C. Op deze manier kunnen elektroden geruime tijd bewaard worden. We zien tegenwoordig ook steeds vaker dat fabrikanten vacuümverpakkingen gebruiken met kleinere hoeveelheden.

verpakking laselektroden
droogoven-elektroden-lassen

Herdrogen van elektroden

We kennen ook het herdrogen van ( vooral) basische elektroden. Rutiel elektroden nemen nauwelijks vocht op en als we deze toch willen herdrogen dan doen we dit bij een temperatuur van 100 – 150° C gedurende 1 uur.

Bij basische elektroden lopen de meningen over de hoogte van de temperatuur en droogtijd wat uiteen, dit komt hoofdzakelijk door het gebruik van verschillende bestanddelen aan de bekleding door de diverse fabrikanten.

Als algemene regel kan men stellen:

 • Ongelegeerde en Mn- gelegeerde typen → 1-2 uur bij 200 – 250°C
 • Hoge sterkte- en Ni- gelegeerde typen → 1-2 uur bij 300 – 400°C

Bij de ongelegeerde elektroden heeft recent onderzoek uitgewezen dat ca. 15 minuten bij 300°C ook effectief is.

Eindconclusie over het bewaaradvies van elektroden

Dus als we regelmatig gebruik maken van basische elektroden is het van belang om over de juiste hulpmiddelen te beschikken om de kwaliteit van deze elektroden te waarborgen. De diverse fabrikanten van elektroden hebben ook nog aanvullende adviezen over het op de juiste wijze “her-bakken” en “her-drogen” van elektroden. Sterker nog: in de huidige regelgeving, zoals EN 1090 en ISO 3834 moet ik in mijn handboeken vermelden hoe ik de opslag en behandeling van mijn toevoegmaterialen geregeld heb.

Vragen over hoe de elektroden het beste kunnen worden opgeborgen, of hoe ze moeten worden herdroogt?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

Elektroden koker

Elektroden koker

Safetube
Bekijk in de webshop
droogoven-elektroden-lassen

Elektroden droogoven

Alle formaten
Bekijk in de webshop
lasbikhamers

Lasbikhamers

Keuze uit 2 typen
Bekijk in de webshop
esab lastang

ESAB Lastang

Handy 200
Bekijk in de webshop