Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Hoe wordt een beklede elektroden voor het lassen gemaakt?

Het begon allemaal in 1904 toen Oscar Kjellberg (van ESAB) een lasstaafje in een kalkput liet vallen en ermee ging lassen. Hij ontdekte de voordelen van deze beklede elektroden en ging de innovatiegeschiedenis in met deze mooie uitvinding die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.

Hoe worden beklede elektroden gemaakt?

Beklede elektroden

Door een onbewerkte ijzerdraad te dopen in een dik mengsel van calcium en silicium ontstond een bekleding voor de beklede elektoden, die er voor zorgt dat het smeltbad beschermd wordt tegen stikstof en zuurstof uit de atmosfeer.

Hoe worden bekleden elektroden vandaag de dag gemaakt?

Er zijn zoveel verschillen tussen beklede elektroden, verschillende legeringen laselektroden. Wereldwijd worden er dagelijks duizenden elektroden opgelast. Deze worden niet meer met mensen handen gemaakt, maar vooral door middel van automatisering. De kern van de elektrode is het basis materiaal. Van dikke draden worden de laselektroden op de juiste dikte getrokken, de meet voorkomende zijn elektroden met een dikte van 2,5 mm, 3,2 mm en 4,0 mm. De lasdraden worden op de juiste lengte afgeknipt en door een pers gehaald waar de bekleding er omheen wordt geperst. De elektrode krijgt vervolgens een bedrukking zodat je aan de elektrode kunt zien welk type elektrode het is. Omdat de bekleding tijdens het persen vochtig is worden de elektroden nu in ovens verwarmd en gedroogd.

Ingrediënten laselektroden

De basis kan van alle soorten staal zijn maar ook RVS in alle gradaties. In de bekleding worden allerlei stoffen toegevoegd om de lasbaarheid en de mechanische eigenschappen te verbeteren. Doel is na het lassen dezelfde mechanische eigenschappen te hebben als het basis materiaal.

Verpakking van laselektroden

Wanneer de elektroden zijn gedroogd, gaan ze naar de verpakkingsafdeling en worden ze in de juiste verpakking verpakt. Dit kan een kartonnen koker, een plastic koker of een vacuüm verpakking zijn. De verpakking van laselektroden is afhankelijk van de eisen bij de kwaliteitswaarborging. Het is belangrijk dat de elektroden de juiste laseigenschappen behouden daarom wordt er veel zorg besteed aan de opslag en de verpakking tijdens het productie proces. Want ja, je kunt er niet omheen: Lassen met een goede laselektrode is het halve werk!

materialenkennis legeringen laselektoden

Uiteraard zijn wij beschikbaar voor vragen en advies over elektroden lassen

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Beklede elektroden van Esab

ESAB Beklede Elektroden

Koolstofstaal
Bekijk in de webshop
beklede elektroden van Lincoln Electric

Lincoln electric Elektroden

Ongelegeerd Rutiel
Bekijk in de webshop
Elektroden koker

Elektroden koker

Safetube
Bekijk in de webshop
droogoven-elektroden-lassen

Droogoven

Voor las elektroden
Bekijk in de webshop