Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Keuzes maken bij het elektrode lassen

De maand augustus staat volledig in het teken van elektrode lassen of BMBE lassen (Boog lassen met beklede elektrode). Maar elektrode lassen kent nog meer namen zoals MMA (manual metal arc welding) of SMAW (Shielded metal arc welding). Dit zijn allen officiële benamingen die we tegen komen als we het hebben over elektrode lassen proces nummer 111. Elektroden lassen is begin 1900 ontdekt door Oscar Kjellberg. Het is dus een zeer oud lasproces dat nog steeds wordt gebruikt.

elektroden lassen

Zoveel keuzes bij het elektrode lassen

Wie heeft het op school niet geleerd? Rutiel elektrode en basische elektrode ERa ERb Erc, Traag stollend en snel stollend. Er is keuze in overvloeden dat gaan we juist in dit artikel bespreken. Want hoe meer keuze er is, hoe vaker het mis kan gaan. We zien regelmatig situaties waarbij we ons afvragen wie deze keuze heeft gemaakt en met welke motivatie.

Elektrode lassen is een lasproces wat bijna overal inzet baar is geringen investeringen met zich mee brengt en dus laagdrempelig is. Maar de lastechniek staat niet stil en door de jaren heen zijn ook de elektrode veranderd. Ook zijn we  in Nederland van wisselstroom lassen naar gelijkstroom lassen gegaan. De ene elektrode lassen we over de plus en de ander over de min. We hebben machines met arc force en hotstart. Het lasproces heet nog wel elektrode lassen maar qua uitvoering is het toch heel anders dan in 1907. Wellicht is het daarom ook voor u eens tijd om te kijken of u nog wel bij de tijd bent met uw elektroden lasproces.

Een voorbeeld van ouderwets gebruik van Elektroden lassen

We kwamen bij een klant over de vloer waarbij werk werd afgekeurd, dit kwam omdat de verkeerde elektrode waren gebruikt. We vroegen hen waarom ze deze keuze hadden gemaakt? Het antwoord was een antwoord dat we vaker horen: “Deze gebruiken we altijd en we lassen niet zo vaak elektrode daarom hebben we maar een soort die overal voor geschikt is zei de leverancier…” Helaas dacht de controlerende instantie er anders over. Na inventarisatie kwamen we bij de juiste elektrode voor dit werk. En wat bleek? Deze elektroden waren zelfs 20% goedkoper dan de gebruikte elektroden. Zorg ervoor dat wanneer je gaat lassen, dat je het goed doet. Weet welke elektroden u nodige heeft. Dit scheelt u een hoop tijd en geld, maar ook een hoop ergernis!

Lezersvraag beantwoord:

Op dit artikel kregen wij de vraag binnen; Ik heb eenzelfde probleem als beschreven wordt, “welke keuze moet ik maken bij het elektroden lassen?” Esab heeft er een hele mooie “Selection Guide” over geschreven. Deze kunt u hier goed bij gebruiken, maar natuurlijk kunnen wij u ook helpen. Download de “Selection Guide”.

elektroden speciale toepassingen

Vragen over de juiste keuze voor laselektroden?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

beklede elektroden van Lincoln Electric

Lincoln electric Elektroden

Ongelegeerd Rutiel
Bekijk in de webshop
Beklede elektroden van Esab

ESAB Beklede Elektroden

Koolstofstaal
Bekijk in de webhop
beklede elektroden van Lincoln Electric

Lincoln electric Elektroden

RVS
Bekijk in de webshop
Beklede elektroden van Esab

ESAB Beklede Elektroden

OK 74.46 - Ongelegeerd
Bekijk in de webshop