Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasbaarheid bij het elektroden lassen

Voordat je aan de slag gaat met lassen, is het belangrijk om te controleren hoe het staat met de lasbaarheid van het te lassen materiaal. En dat is lastig, want hier bestaan geen standaard berekeningen voor.

Lasbaarheid bij het elektroden lassen

Verschillende invloeden op de lasbaarheid

Hoe meer acties we moeten uitvoeren om te kunnen lassen, hoe minder lasbaar het materiaal is. De volgende belangrijke punten kunnen van invloed zijn op de lasbaarheid van het te lassen materiaal:

  • De dikte van het materiaal
  • De warmtegeleiding van het materiaal
  • De hardbaarheid van het materiaal
  • De omgeving

De dikte van het materiaal versus de lasbaarheid

Staal moet kunnen vervormen wanneer je gaat lassen. Dit komt door dat staal gaat uitzetten wanneer het heet wordt, maar als het niet kan uitzetten dan gaat dit ten kosten van de las en kunnen er verbindingsfouten ontstaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het werkstuk vooraf eerst voor te verwarmen.

De invloed van warmtegeleiding op de lasbaarheid

Aluminium en koper geleiden warmte veel beter dan andere soorten staal, dit bemoeilijkt het lassen want hierdoor gaat de warmte overal naar toe, maar we willen juist de warmte op de plek waar we gaan lassen. Bij dik materiaal kun je het materiaal voorverwarmen zodat de warmte uit de boog voldoende is voor een goede las.

Voorverwarmen met heatmasters
Inloed van omgeving op de lasbaarheid

De invloed van hardbaar materiaal op de lasbaarheid

Bij sommig materiaal kan er harding optreden bij het (te snel) afkoelen van de las. Dit gaat ten kosten van de kwaliteit van de las. In het artikel van vorige week over materiaalkennis, kun je lezen bij welk materiaal harding vaak voorkomt.

De invloed van de omgeving op de lasbaarheid

In de lucht bevinden zich ook een aantal gassen, zoals zuurstof, waterstof en stikstof en we moeten voorkomen dat deze de las binnendringen. Bij het elektroden lassen proberen we dit te voorkomen met de juiste bekleden elektroden. De bekleding om de elektroden, bevatten stoffen die de las moeten beschermen voor deze invloeden van buitenaf.

Vragen of problemen met de lasbaarheid bij het elektroden lassen?

Neem contact op met ons!

Relevante producten

Buddy Arc 180

ESAB Buddy Arc 180

Elektroden lasapparaat
Bekijk in de webshop
Lincoln Speedtec 200C

Lincoln Speedtec 200C

Multiproces lasapparaat
Bekijk in de webshop
Warmte behandeling van Heatmasters

Warmte behandeling

Warmte ovens - Heatmasters
Bekijk in de webshop
droogoven-elektroden-lassen

Droog oven

Voor laselektroden
Bekijk in de webshop