Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lastechniek | Materialenkennis metaal en legeringselementen

Voordat je kunt gaan beginnen met elektroden lassen en een goede keuze maakt voor het type elektrode, is het goed om eens te kijken naar wat voor type staal je gaat lassen. Goede materialenkennis is handig om te begrijpen welke elektroden het beste bij het werk past, dus is het goed om vooraf kennis te verzamelen over het soort staal waar je mee gaat werken.

materialenkennis legeringen laselektoden

Materialenkennis over de eigenschappen van verschillende soorten staal

Om staal specifieke eigenschappen te geven wordt staal gemengd met verschillende elementen in bepaalde hoeveelheden. Hiervoor worden het metaal en het element in vloeibare substantie samengevoegd. Dit proces wordt het legeren van staal genoemd. In dit artikel gaan we een aantal elementen bekijken die kunnen worden toegevoegd en we bekijken de eigenschappen die het staal meegeeft.

Chroom in staal

Chroom zorgt ervoor dat er een mooie beschermlaag ontstaat, daarmee worden de verschillende lagen staal beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals wind, water, olie, etc. Op deze manier ontstaat er roestvast staal, hiervoor is minimaal 13% chroom noodzakelijk. Een ander voordeel is dat chroom staal warmvast kan maken, dat betekent dat het nog steeds goede eigenschappen behoudt bij een temperatuur tot 550⁰C. Dit gebeurt enkel bij kleine hoeveelheden tot ongeveer 2,5% Chroom.

Fosfor en Zwavel in staal

Eigenlijk willen we hier het liefst zo min mogelijk van in onze staal hebben. Ze trekken juist verontreiniging aan en het maakt het staal bros wat de kans op scheuren vergroot. Toch hebben we het wel nodig in het staal, dit om de lasbaarheid te verbeteren. Als er te weinig fosfor of zwavel in staal zit, dan wordt metaal dik-vloeibaar en dat zorgt voor problemen bij het maken van een doorlassing.

Materialenkennis Chroom in staal

Koolstof in staal

Koolstof in het staal zorgt er voor dat het staal sterker en harder wordt. Dus hoe meer koolstof, hoe sterker staal. Dit maakt koolstof een belangrijk element voor staal. Er is echter ook een nadeel, koolstof kan staal ook hardbaar maken. Dit bemoeilijkt de lasbaarheid van het staal.

Mangaan in staal

Mangaan wordt net als koolstofstaal gebruikt om het staal sterker te maken. Het belangrijke voordeel van Mangaan ten op zichtte van Koolstof, is dat Mangaan minder grote invloed heeft op de hardbaarheid en daardoor een goede lasbaarheid heeft.

Molybdeen in staal

Molybdeen zorgt voor een fijne kristalstructuur in staal, ook bij warmte toevoer. Het verhoogd de warmtevastheid, de sterkte van staal en de hardbaarheid. Dit laatste betekent eveneens dat het dus ook de lasbaarheid verlaagd.

Nikkel in staal

Nikkel geeft staal heel veel goede eigenschappen mee. Het zorgt voor een goede taaiheid bij lage temperaturen, normaal zie je dat de taaiheid bij lage temperaturen onder de -20⁰C sterk afneemt. We zien daarom ook veel nikkel terug in staal dat wordt gebruikt in extreem lage temperaturen. Op kamertemperatuur geeft minimaal 7% nikkel RVS een austenitische structuur, waardoor het niet-magnetisch wordt. Wel moeten we er rekening mee houden dat Nikkel de hardbaarheid verhoogd en daarmee de lasbaarheid verlaagt.

Silicium in staal

Silicium geeft goede mechanische eigenschappen aan staal. Het vergroot de veerkracht van staal, maar het verhoogd ook de sterkte van staal zonder dat het ten koste gaat van de hardbaarheid van het staal. Silicium kalmeert en zorgt voor een evenwichtige verdeling van verontreiniging.

Materialenkennis over de verschillende ingrediënten

Er zijn allerlei ingrediënten om de eigenschappen van staal te verbeteren, naast deze heb je ook nog Aluminium, koper, cobalt, stikstof en titaan. Het is belangrijk om voor dat je een keuze maakt voor een bepaalde soort staal, de toepassing van het staal bekijkt, dit heeft de grootste invloed op je keuze voor het type staal.

Op zoek naar de juiste laselektroden, maar advies nodig of meer informatie over materialenkennis?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Beklede elektroden van Esab

ESAB Beklede Elektroden

Koolstofstaal
Bekijk in de webshop
beklede elektroden van Lincoln Electric

Lincoln electric Elektroden

Ongelegeerd Rutiel
Bekijk in de webshop
Beklede elektroden van Esab

ESAB Beklede Elektroden

OK 74.46 - Ongelegeerd
Bekijk in de webshop
beklede elektroden van Lincoln Electric

Lincoln electric Elektroden

RVS
Bekijk in de webshop