Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Snel cursus Elektroden lassen – VLOG

Er is al veel geschreven over het elektroden lassen. En wil je leren elektroden lassen, dan zijn daar vele opleidingen en cursussen voor. We gaan deze maand eens in het kort bekijken wat je allemaal leert op zo’n opleiding.

De basis van het elektroden lassen

Opleiding elektroden lassen

We laten je in deze Vlog de belangrijkste beginselen van het elektroden lassen zien, maar wil je echt het vak leren, dan kun je het beste een lastechnische opleiding volgen. Je leert in deze opleiding de fijne kneepjes van het vak. De opleiding is opgesplitst in 4 verschillende niveaus. Hoe zo’n opleiding er ongeveer uitziet, beschreven we al eens eerder in ons artikel “Elektroden lassen en opleiding”.

Lassen met beklede elektroden

De laseigenschappen van de beklede elektroden worden bepaald door de leverancier. De belangrijkste eigenschappen zijn op het etiket af te lezen. Het lezen van het etiket is heel belangrijk als het gaat om elektroden lassen. Hier staat veel relevante en bruikbare informatie op die je nodig hebt als lasser. Omdat dit zo belangrijk is, zal etiket lezen ook een essentieel onderdeel zijn in de opleiding Lassen bekleden elektroden. Wij schreven overigens ook een artikel over de uitleg van het etiket elektroden.

Verpakking las elektroden

Nu weten we dus wat er op het etiket staat, maar dan zijn we er nog niet. Want welke verpakking kiezen we? Elektroden zijn verkrijgbaar in kokers, maar ook in omdozen. Vanwege de houdbaarheid van elektroden is het heel belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over hoeveel elektroden je nodig hebt. Deze berekening dien je niet vlak voor het bestellen te maken, omdat je volgende week aan een speciale opdracht begint, want het is niet alleen voor de lasser belangrijk om een zo klein mogelijke voorraad te hebben, maar dit geldt ook voor de leverancier en zelfs de producent. Dit alles vanwege de houdbaarheid en de kwaliteit van de elektroden. De meeste hardlopers zullen wel op voorraad zijn, maar de beschikbaarheid van specifieke of speciale elektroden zullen wat minder groot zijn. Toch is het verstandig, wanneer je een grote opdracht hebt met gangbare elektroden, deze ook tijdig te bestellen!

Houdbaarheid van laselektroden

Vanwege de houdbaarheid van de laselektroden is het zeer belangrijk dat elektroden op de juiste manier worden opgeborgen. De bekleding van elektroden trekt vocht aan, hierdoor worden ze onbruikbaar. Bewaar ze daarom droog, donker, in de originele gesloten verpakking en na het openen zijn ze nog maar beperkt houdbaar. Lees het allemaal anders nog eens precies terug in ons artikel over hoe je elektroden moet opbergen. Hierin beschrijven we naast de opslag van elektroden, ook het herdrogen van elektroden.

beklede laselektroden en houdbaarheid
Lasbaarheid bij het elektroden lassen

Wanneer gebruik je welke elektroden?

Het maken van de juiste keuze elektrode is misschien wel het aller lastigste stuk van het elektroden lassen, ook al lijkt dit misschien niet zo. Het komt namelijk regelmatig voor dat men aan de balie komt en een “gewoon pakje basis elektroden besteld”. Punt 1, wat bedoelen we met een pakje? Een koker, of een omdoos? En punt 2, ook binnen de basis elektroden is veel verschil. Je kunt niet zomaar gaan lassen met de elektroden die “het lekkerste last”. Wanneer je in opdracht werkt, is er vaak een voorgeschreven type elektrode. Deze voldoet voor de werkzaamheden aan bepaalde eisen. Wijk je hier van af, dan kan dit enorm ten kosten gaan van de kwaliteit.

Maar we doen even een stapje terug, want wanneer kies je nou juist een basische, rutiel of cellulose elektrode? En dan heb je naast deze keuzes ook de mogelijkheid om te kiezen voor laselektroden voor speciale toepassingen, zoals bijvoorbeeld elektroden voor het pijplassen of de speciale elektroden met een hoog rendement.

Veiligheid

Tenslotte nog een niet geheel onbelangrijk onderdeel, namelijk de veiligheid. Bij het Elektroden lassen werk je met gloeiend heet metaal, komt er gevaarlijke straling vrij, werk je met hoge stroom spanningen en komt er lasdamp vrij. Genoeg redenen om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen bij het elektroden lassen. Wat je allemaal voor voorzorgsmaatregelen moet treffen, kun je lezen in ons artikel over “Elektroden lassen en veiligheid”.

Benodigde matrialen voor elektroden lassen

We hebben in dit filmpje en artikel een beetje de basis doorgenomen van het elektroden lassen. Maar hier heb je ook materialen voor nodig. In het filmpje maakten wij gebruik van de ESAB Rebel EMP 215IC. Dit is een Multi-proces lasapparaat dat is voorzien van innovatieve techniek voor de lastechniek en een baanbrekend design. Hij wordt in onze webshop volledig lasklaar geleverd, dus inclusief laskabel, aardkabel en nog veel meer! Daarnaast heb je beklede elektroden nodig, deze zijn eveneens te vinden in onze webshop, in verschillende maten en legeringen, bekijk altijd goed welke elektroden het beste bij de werkzaamheden horen. Wanneer je een lasapparaat hebt, maar nog geen aardkabels of laskabels met een lastang, dan zijn die ook in onze webshop te vinden. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen bij het elektroden lassen.

Veiligheid elektroden lassen

Neem voor advies over lasapparaten en lastoebehoren bij het elektroden lassen gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Rebel EM215ic MIG/MAG lasapparaat

ESAB Rebel EMP215ic

Multi-proces lasapparaat
Bekijk in de webshop
Lincoln invertec 135S elektroden lasapparaat

Lincoln electric Invertec 135S

Elektroden Lasapparaat
Bekijk in de webshop
Beklede elektroden Esab en Lincoln

Beklede elektroden

Alle varianten elektroden
Bekijk in de webshop
Elektroden koker

Elektroden koker

Safetube
Bekijk in de webshop