Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Speciale laselektroden voor het pijplassen

In dit artikel willen we dieper ingaan op het laselektroden lassen van buisverbindingen, dit is een specialisme binnen de lastechniek. Buisverbindingen kom je onder andere tegen in leidingwerken in fabrieken, maar hier kunnen we ook eenvoudige processen inzetten. We nemen onder andere de speciale laselektroden voor het pijplassen door.

elektroden-lassen-pijplassen

Speciale laselektroden

Laten we eens kijken naar leidingwerk in het veld, de gasleidingen en de olieleidingen daar komen we hele andere omstandigheden tegen die andere disciplines vereisen. Denk dan aan röntgen dichtheid en kerftaaiheid bij lage temperaturen, hoge neersmelt snelheden omdat er vele meters laswerk verricht moeten worden. En de materiaalsoorten bepalen waarmee we mogen lassen. Voor dit lasgebied zijn de speciale elektroden voor het pijplassen ontwikkeld.

Elektroden voor het pijplassen

De speciale laselektrodes die speciaal voor een pijplas ontwikkeld is, is een elektrode die makkelijk te lassen is, ook in de positie verticaal neergaand. Dit terwijl de verticaal neergaand positie normaal een kritische positie is om te lassen. De kans op plakfouten is aanzienlijk. Daarom is het lassen van dit soort pijpleidingen gespecialiseerd laswerk.
Lassers die dit werk verrichten zijn daar ook speciaal voor opgeleid en gecertificeerd. De elektroden die hier ingezet worden zijn cellulose elektroden speciaal ontwikkeld voor dit lasgebied.

Lassen voor uiteenlopende omstandigheden

Gas- en olieleidingen komen voor over de hele wereld, van het ijskoude Siberië tot in het zon overgoten Saudi-Arabië, waarbij de verschillen tussen dag en nacht temperatuur ook nog eens heel groot kunnen zijn. Kortom behoorlijk uiteenlopende omstandigheden die hoge eisen aan de las rechtvaardigen.

Maar waarom lassen we dan met elektroden?

Buizen met grote diameters en wanddiktes van meer dan 10 mm zijn meer regel dan uitzondering in deze branche. Hier moeten dan ook meerdere lassen over elkaar gelegd worden om de lasnaad te vullen. Naast een goeie laskant voorbewerking is ook de opbouw van de lasnaad van groot belang i.v.m. de warmte huishouding en juiste inbrandingsdiepte. Oftewel mogen we “zwaaien” of moeten we snoeren leggen. Als in een buis een lasfout gemaakt wordt moet dit stuk ertussen uit geslepen worden en een nieuw tussenstuk gemonteerd worden. Maar hieraan zitten dan wel twee lasnaden. Dus 4 keer voorbewerken en 2 keer aflassen! En dat bij die wanddiktes!

Inloed van omgeving op de lasbaarheid

Eigenschappen van Cellulose elektroden

In een eerder artikel heb je al meer kunnen lezen over de eigenschappen van cellulose elektroden. Op het gebied van pijplassen is al jaren ervaring opgebouwd en deze kennis kunnen we gebruiken om dit soort processen te optimaliseren. Door het delen van kennis hebben we dit niveau bereikt. Niet voor iedereen een direct toepasbare lastechniek maar zeker een interessante kennisbron waar veel industrieën gebruik van maken.

Hulp of advies nodig bij het bestellen van speciale laselektroden?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Beklede elektroden Esab en Lincoln

Beklede elektroden

Alle varianten elektroden
Bekijk in de webshop
Lastent

Lastent

Werken in alle weersomstandigheden
Bekijk in de webshop
Wrap a round bij het pijlassen

Wrap-a-round

Aftekenband voor het pijplassen
Bekijk in de webshop
lasparasol heavy duty

Lasparasol

Heavy Duty
Bekijk in de webshop