Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Wat zijn hoog rendement elektroden en wat kun je er mee?

We hebben het in vorige artikelen al uitgebreid gehad over de soorten laselektroden die er bestaan en ook over de opslag van laselektroden. Maar er zijn ook elektroden die op een of andere manier iets bijzonders kunnen! Zo zijn er elektroden voor speciale toepassingen, hier zullen we een volgende keer dieper op in gaan. Maar er zijn ook elektroden die wat meer kunnen dan een andere elektrode. Zo zijn er bijvoorbeeld de zogenaamde hoog rendement elektroden.

Elektroden voor hoog rendement

Wat is nu eigenlijk een hoog rendement elektrode en wanneer gebruik ik deze?

Door toevoeging van voornamelijk ijzer in poedervorm aan de bekleding verkrijgen we de hoog rendement elektrode. Hierbij kan men denken aan percentages variërend tussen de 120 en 250%. Eigenlijk kan dit niet want in wezen is er geen sprake van een rendement hoger dan 100%. Onder het rendement van een elektrode wordt verstaan de verhouding tussen neergesmolten metaal en de verbruikte kerndraad. We kunnen dit in een formule zetten en dat ziet er dan als volgt uit:

 Massa neergesmolten lasmetaal x 100% 
Massa nuttig verbruikte kerndraad

Verschil hoog rendement elektroden Rutiel en Basisch

Hoog rendement elektroden zijn zowel in basisch als in rutiel uitvoering te verkrijgen. Hierin zitten wel wat verschillen. Bij rutiel elektroden ontstaat tijdens het lassen een diepe kelk door de dikkere bekleding. Hierdoor is deze elektrode prima slepend te lassen en hij verdraagt een hoge gasstroom. Zo kunnen we dus in dezelfde tijd meer lasmetaal neersmelten.

Rutiel elektroden

Bij rutiel elektroden loopt het rendement van 120 – 200%. Bij grote hoeveelheden ijzerpoeder neemt de bekledingsdikte flink toe waardoor typen met het hoogste rendement hun beperkingen hebben. Het meeste gebruikte type heeft een rendement van 140%. Dit type elektrode gebruiken we vooral voor staande hoeklassen en het vullen van horizontale naden.

Basische elektroden

Bij basische elektroden varieert het rendement van 120 – 250%. De meest gebruikte typen hebben een rendement van 120% en zijn te herkennen aan de AWS code E 7018. Ze zijn lasbaar in alle posities behalve verticaal neergaand. Voor hoeklassen zijn elektroden met een rendement van 150% het meest gebruikelijk en voor het vullen van naden zijn elektroden met 180 – 250% rendement veel voorkomende typen. Vooral deze laatste soort combineert een perfecte lasbaarheid met een neersmeltsnelheid die vergelijkbaar is met OP lassen!

rutiel of basische elektroden

Hoog rendement elektroden zorgen voor kostenbesparing

Hoog rendement elektroden zijn ook uit het oogpunt van kosten aantrekkelijk omdat de lastijd wordt bekort. En de keuze voor dit soort elektroden wordt bepaald door de uit te voeren werkzaamheden. Daarbij kunnen we afhankelijk van de lasnaadvorm onze keuze nog uitbreiden naar slaklossing en dergelijke.

Hopelijk bent u weer wat wijzer geworden op het elektroden gebied, maar mochten er toch nog vragen zijn dan staan we weer graag voor u klaar!

Meer informatie nodig over hoog rendement elektroden?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Beklede elektroden Esab en Lincoln

Beklede elektroden

Alle varianten beklede elektroden
Bekijk in de webshop
esab lastang

ESAB Lastang

Handy 200
Bekijk in de webshop
optimus lastang

Laskabelset

Met lastang en laskabel van 5M
Bekijk in de webshop
Elektroden koker

Elektroden koker

Safetube
Bekijk in de webshop