Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Gaskeuze op basis van proces en kwaliteit!

Inmiddels weten we hoe gas gewonnen wordt en dat ze allen verschillende toepassingen hebben. In mijn vorige artikel hebben we een aantal vragen geformuleerd op basis waarvan we een keuze kunnen maken voor het juiste gasmengsel voor ons lasproces, in dit artikel gaan we deze vragen invullen.

We gaan vooral kijken naar de gasmengsels voor het MAG lassen (Metal Active Gas), oftewel de Argon / Co2 mengsels. Deze mengsels worden vooral gebruikt bij het lassen van laag gelegeerd en ongelegeerd staal, behalve de 98/2 deze is voor het lassen van RVS. Hier in Nederland kennen we 4 verschillende Argon / Co2 mengsels, te weten:

  • 80% Argon met 20% Co2;
  • 85 / 15
  • 92 / 8 (bij sommige producenten zit hier een lichte afwijking in);
  • 98 / 2 (ook hier een lichte afwijking afhankelijk van de producent).

Hoe worden deze Argon mengsels gemaakt?

Als we in de product informatiebladen kijken zien we dat er een behoorlijke tolerantie in het toegevoegde percentage Co2 is toegestaan. Dit komt omdat een lege cilinder eerst gevuld wordt met een aantal kilo’s Co2 en aangezien elke cilinder een eigen leeg gewicht heeft zal er dus nooit een exacte verhouding tot stand komen. Vandaar dat de meeste Europese landen ook niet meer werken met 80/20 en 85/15 maar met een mengsel namelijk 82/18. In Nederland zal dit op termijn ook wel de standaard gaan worden.

Wat is de functie van het actieve bestanddeel Co2?

Co2 zorgt ervoor dat we inbranding krijgen tijdens het lassen, dus bij een 80/20 mengsel weten we het volgende:

  • We kunnen met een hogere boogspanning en stroomsterkte werken;
  • Het gasmengsel zorgt voor een goede brede inbranding;
  • Het is zeer geschikt voor het lassen van grondnaden;
  • En het is geschikt voor dikkere materialen en positielassen.

85/15 mengsel

Een 85/15 mengsel daarentegen is weer meer geschikt voor materiaal van beperkte dikte, en door het beperkt oxiderende karakter van de gasatmosfeer zal ook de afbrand van legeringsbestanddelen minimaal zijn.

92/8 mengsel

Verder hebben we nog het 92/8 mengsel, dit geeft vooral voordeel op “schoon” materiaal zoals bijvoorbeeld gebeitste plaat. Door het lage Co2 gehalte leent dit mengsel zich goed voor het pulsboog –en sproeibooglassen en het geeft een fraaie, gladde las.

Lassen van Roest vast staal

Voor het lassen van Roest Vast Staal hebben we een gering percentage Co2 nodig om te zorgen voor een stabiele boog en een goede aansmelting van de laskanten. Bij een Co2 percentage tussen de 2 – 3 % zal er geen opkoling van het te lassen materiaal plaatsvinden, terwijl de verkleuring van de las als gevolg van de zeer gering oxiderende atmosfeer nagenoeg nihil is.

Tegenwoordig kennen we nog veel meer mengsels welke geschikt zijn voor het lassen van laag –en ongelegeerde staalsoorten, zoals de Argon / Zuurstof mengsels en Argon / Zuurstof / Co2 mengsel. Al deze mengsels hebben hun specifieke eigenschappen en toepassingen maar hier gaan we een volgende keer op door.

Wel nog even een belangrijke opmerking tot slot van dit artikel:

Als we onze Las Methode Kwalificatie ( WPQR) lassen met een bepaald gasmengsel dan geldt die kwalificatie alleen maar voor dat gasmengsel. In de norm EN 439 vinden we terug welke mengsels onder welke noemer vallen.

Uiteraard kunt u ook bij ons terecht met al uw vragen over dit onderwerp.