Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Gassen vloeibaar en gasvormig

Er bestaan verschillende vormen van gas, zo heb je vloeibaar gas en gasvormig gas. Wanneer heb je te maken met welke vorm? Hoe worden de cilinders gevuld? En hoe zit dat dan met menggas?

Levering van gassen

Gas wordt op verschillende manieren geleverd, zo kun je gas krijgen in zowel tanks als in gasflessen. Het ene gas wordt geleverd in KG en het andere in M³, maar hoe doe men dat met menggassen? Zo wordt Propaan bijvoorbeeld geleverd in cilinders van 5 KG, 11 KG en 33 KG en zit Argon in cilinders van 10, 20 of 50 liter.

Vloeibaar gas

Wanneer gas wordt samengeperst daalt de temperatuur, bij een bepaalde temperatuur worden gassen vloeibaar, wanneer dit gebeurt is afhaneklijk van het type gas. Stikstof wordt vloeibaar bij een temperatuur rond de –196⁰C.

Temperaturen

CO2 fases

Om een beter beeld te schetsen, kunnen we het voorbeeld van water pakken. Iets wat iedereen kent en dagelijks ziet verdampen bij het koken of het zetten van thee. Wanneer je water tot het kookpunt brengt a 100⁰C, dan gaat het verdampen en verandert het vloeibare water in stoom. Dit is wat er dus ook gebeurt bij gas. Ook hier hebben we een overgangsgebied wat door invloed van druk varieert. Zo zijn de temperatuur en druk verschillen per gassoort anders.

Zie bijvoorbeeld afbeelding van Koolzuurdioxide CO2.

Hoe zit het met menggas?

Nemen we een menggas met 20% CO2 en 80% Argon, dan heeft argon andere temperaturen dan CO2. Toch willen we een homogeen mengas. CO2 wordt vloeibaar bij -58⁰C en wordt bij -78⁰C droogijs. Argon wordt bij ongeveer -185⁰C vloeibaar. Wanneer we gassen vervoeren dan willen we dit het liefst vloeibaar doen. Zo kunnen meer meenemen met kleinere volumes. Maar een menggas zullen we dus in gasvorm moeten transporteren om een homogene eenheid te behouden.

Stijgbuis

Sommige flessen zijn voorzien van een stijgbuis. Dit is gedaan om tijdens het vullen een homogene massa te krijgen. Vullen we een fles met CO2 en daarna Argon erbij, dan zal de CO2 onder in de fles belanden en de argon er boven op. Dit komt omdat CO2 zwaarder is dan Argon. Met de stijgbuis wordt de Argon onder in de fles ingebracht en vermengd zich met het CO2. Nu hebben we een juist homogeen menggas.