Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Koud krimpen versus Heet stoken

Koud krimpen versus Heet stoken

We zijn allen wel bekend met het heet stoken van metaal, maar een minder bekende techniek is het koud krimpen van metaal. En toch is dit een techniek die ook regelmatig voor komt in de metaaltechniek.

Metaal in de natuurkunde les

Om te kunnen begrijpen waarom je een metaalproduct zou heetstoken of koudstoken, zouden we even weer terug naar de natuurkunde les van de middelbareschool moeten gaan. Daar hebben we allen geleerd dat metaal bij het verwarmen uitzet en bij het koelen krimpt. Hoeveel het metaal krimpt of uitzet is afhankelijk van de uitzettingscoëfficiënt. Over dit laatste gaan we nu niet dieper in.

Waarom koud krimpen van metaal?

Wanneer je een bepaald werkstuk koelt, dan krimpt het. Plaats je dit in een gat zoals bijvoorbeeld bij een as/gatverbinding, dan zet hij bij kamertemperatuur weer uit en zit het muurvast. Dit is een hele stevige verbinding. Deze vorm van verbinden komen we regelmatig tegen in bijvoorbeeld de machinebouw.

Hoe koelen we metaal tot het krimpt?

Zoals hierboven aangegeven, hoe kouder we het materiaal maken des te groter de krimp van het metaal. Met vloeibare stikstof kunnen we gaan tot -196⁰C. Dit is een temperatuur die een gewone vriezer niet zomaar haalt. De beste oplossing om metaal te krimpen is door middel van vloeibaar stikstof. De nodige veiligheidsmaatregelen brengt dit met zich mee. Net als bij extreme hitte, bestaat er bij extreme kou ook de mogelijkheid tot verbranden, daarnaast kunnen er bevriezingsverschijnselen ontstaan. Doop daarom nooit je werkstuk in de stikstof met je blote handen. Goede cryo handschoenen zijn hiervoor vereist, tevens gebruiken we instrumenten om het werkstuk goed te kunnen koelen.

Meer weten over het koud krimpen van metaal?

Voor de meeste is dit nieuwe materie, wil je ook eens kijken wat de mogelijkheden zijn voor het koud krimpen van metaal? Neem dan gerust contact met ons op. We denken met je mee en kijken naar de mogelijkheden.