Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Leidingwerken aanleggen en onderhouden

Bij het aanleggen van leidingwerk komt regelmatig de discussie aan bod over welk materiaal we moeten gebruiken. Sommige leveranciers gebruiken enkel RVS en anderen kiezen juist weer voor koper of kunststof. Hoe maak je dan de beste keuze? Bij het keuren van leidingwerken komen onze monteurs soms de vreemdste zaken tegen. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op onderhoud en aanleg van leidingwerk.

Nederlandse gasleiding netwerk

Voor het transport van gassen van de productie/opslag naar eindgebruik, maken we gebruik van een gasleidingwerk. We kennen allemaal het Nederlandse gasleiding netwerk waar alle Nederlandse huishoudens op aangesloten zijn om ons te voorzien van aardgas. Zodat we allemaal kunnen koken of ons huis kunnen verwarmen. Dit netwerk is gemaakt van stalen buizen en kunststof buizen.

Rekening houden bij de aanleg van de gasleidingen

Als we beginnen met het aanleggen van een leidingwerk spelen een aantal zaken een rol.

  • Vraag jezelf eerst af watvoor soort gassen er doorheen zullen gaan. Kunnen deze gassen een chemische reactie aangaan met het leidingwerk waardoor de kwaliteit van het gas of het leidingwerk wordt aangetast.
  • Maar ook welke druk het leidingwerk moet aankunnen.
  • Of de vraag hoe zuiver het gas is wat er doorheen stroomt en is belangrijk dat deze zuiverheid ook aan het eind van het leidingwerk gewaarborgd blijft.
  • Welk risico lopen we met beschadigingen van buitenaf?

Maak de juiste keuzes

Een rvs buis met een wanddikte van 6 mm kan meer hebben dan een pvc buis van 0.8 mm. En aan al deze zaken hangen prijskaartjes. Overdrijven is verspilling maar verkeerde zuinigheid kan hele nadelige gevolgen hebben. Laat u daarom goed adviseren hoe het leidingwerk eruit moet zien en onderhouden dient te worden. Wij zien vaak dat drukken te hoog zijn afgesteld als gevolg van verkeerde informatie.

Besparen met de juiste leidingwerk

Onze monteur kwam in een fabriek waar een ringleiding lag voor menggas. Bij het inregelen van het leidingwerk was er een druk van 15 bar op het leidingwerk gezet dit was noodzakelijk volgens de leverancier om de juiste werking en kwaliteit te kunnen bereiken. Op deze druk was het leidingwerk berekend.

Voor het lassen hebben we ongeveer 15 liter per minuut nodig bij het gasmondstuk dus een reduceerventiel met voldoende doorstroming heeft aan 1.5 bar voordruk voldoende. Onze monteur draaide de voordruk terug naar 7 bar.

Volgens hem voldoende voor deze situatie. Na het afstellen van de reduceerventielen ontstonden er geen problemen. Bij deze lagere druk is de belasting op het leidingwerk gehalveerd, er is dus minder kans op storingen en lekkages. Ook het verbruik van gas neemt hierdoor af. De restdruk in de cilinder is geen 15 bar maar 7 bar. Het leidingwerk zou hierdoor ook lichter geconstrueerd kunnen worden. Dit zijn allemaal punten die het verschil kunnen maken. Laat u daarom altijd goed informeren naar de mogelijkheden voor u en wees geen dief van uw eigen portemonnee!