Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Onderhoud gasdistributiesysteem en afnamepunten

Het gasdistributiesysteem en de afnamepunten zijn een belangrijk onderdeel in een goed werkend productieproces. En toch wordt deze vaak vergeten in een onderhoudsplan. Het is wel begrijpelijk, want er is geen (echte) regelgeving of wetgeving voor dergelijk onderhoud. Toch maken we ons erg druk als er plotseling geen gas meer komt.

Onderhoud van leidingingen en gasdistributie

Regelgeving gasdistributie

We hebben geen regels en wetten nodig om het gasdistributiesysteem te laten onderhouden. Veiligheid en zonder problemen aan productie werken, zouden voldoende redenen moeten zijn om regelmatig (Minimaal 1x per jaar) het hele gasdistributiesysteem te controleren en te testen op lekkage. Als we brandbare of brand bevorderende gassen in onze leiding hebben lopen, kunnen lekkages voor gevaarlijke situaties zorgen. Maar ook bij menggas of argon is het zonde als het verbruik hoger ligt dan noodzakelijk vanwege lekkages. Daarom wordt regelmatig onderhoud geadviseerd!

Wat verstaan we onder het gasdistributiesysteem?

Dit is alles wat aan de gasfles, gasbundel of gastank zit. Dus de reduceerventielen, koppelslangen en leidingen, uiteraard ook de menginstallatie indien u zelf bijvoorbeeld Argon en Co2 mengt. Maar ook de zogenaamde “koetjes” horen in dit hoofdstuk thuis.

Wat moet je op letten bij onderhoud van een gasdistributiesysteem?

Laten we de belangrijke onderdelen van het hele systeem maar een langs lopen en aangeven waar de belangrijkstepunten voor onderhoud zitten en die regelmatige aandacht verdienen. Je zult verbaast staan wat er allemaal mis zou kunnen gaan!

 • Gasflessen – We starten onze controle bij de gasflessen, daar waar ze aan de flessenbalk gekoppeld staan, hier komen we een of meerdere koppelslangen tegen vanaf gasfles(sen) naar reduceerventiel, via de flessenbalk. Hier staat een druk op van 200 – 300 bar! Soms hangt er een hele batterij cilinders aan lees 12 of 16 x ca. 10.000 liter! Als er een knik in een slang zit is het sowieso het beste om deze te vervangen, daarnaast heeft het weer / ozon ook zijn invloed op de levensduur.
 • Reduceerventiel– Hierin zit een membraan wat kan gaan lekken; pakkingring tussen cilinder en koppelslang; afleesbaarheid en betrouwbaarheid van de manometers; instelbaarheid van de werkdruk; is het reduceertoestel nog wel geschikt voor de werkelijke afname? Bij een semi –of volautomatische omschakelunit de omschakeldruk controleren.
 • Leidingen – Afhankelijk van de gassoort(en) en werkdruk(ken) hebben we een keuze gemaakt voor het soort van leiding: naadloos staal, RVS of koper. Het beste is natuurlijk als deze leidingen gelast zijn, maar solderen kan ook en we zien steeds vaker geknelde leidingen. Daarnaast gebeuren er wel eens ongelukjes in een bedrijf waarbij de leiding een tik krijgt. Vandaar ook het belang van een goeie bevestiging van de leiding, gebruik hiervoor de juiste zadels. Ook kennen we leidingen waar extra afsluiters in geplaatst zijn of magneetkleppen, deze dienen regelmatig op werking gecontroleerd te worden, evenals gasverwarmingsapparaten of signaleringsapparatuur.
Verhuur van gascilinders
Leidingwerken onderhouden
 • Hoofdleiding – Aan de hoofdleiding hebben we hebben we dan nog de zakleidingen met daaraan de wandafnamepunten. De inspectiepunten bij een wandafnamepunt zijn:
  • kogelafsluiter;
  • drukregelaar, hetzij met manometer, hetzij met flowbuis;
  • eventuele accessoires, zoals verdeler om te formeren, of 2 machines op 1 afnamepunt gebruiken;
  • uitgaande koppeling / aansluiting;
 • De “Koetjes” – Als gezegd, ook “koetjes” horen in het gasdistributie hoofdstuk thuis. Door de flexibele inzetbaarheid van deze systemen is het zeker aan te raden deze regelmatig te controleren op veiligheid en lekkage. Vooral omdat we deze ook vaak bij scheepswerven zien en er met zuurstof en acetyleen/propaan gewerkt wordt is veiligheid een belangrijk onderwerp!

Extra tips voor het Gasdistributiesysteem

 • Om een gelijke druk in de hele leiding te houden is het aan te bevelen om een gesloten leidingsysteem aan te leggen, een zogenaamde ringleiding;
 • Gebruik speciale/afwijkende snelkoppelingen zodat ik niet per ongeluk een blaaspistool of ander luchtgereedschap in mijn argonleiding kan inpluggen;
 • Gebruik verschillende koppelingen voor verschillende gassoorten;
 • Breng de juiste kleurcodering aan op de diverse leidingen, eventueel de stroomrichting van het gas.

Vergunning voor gasdistributie

Zoals aangegeven er bestaat niet echt regelgeving omtrent gasdistributiesystemen, maar dit geeft de vergunning verstrekker ook alle ruimte en vrijheid om zelf allerlei aanvullende regeltjes aan dit soort systemen te hangen.

Gasdistributie en leidingwerk

Ook weten of het gasdistributienetwerk nog aan alle eisen voldoet, of wilt u advies over aanpassingen of uitbreiding van uw bestaande systeem?

Neem dan gerust eens contact op!

Relevante producten

reduceerventielen voor leidingwerk

Kayser redueerventiel

Speciaal voor leidingwerk
Bekijk in de webshop
Muurbeugel voor leidingwerk

Muurbalk - RVS

Voor aansluitpunten van gas
Bekijk in de webshop
Aansluitpunten gasflessen

Aansluitpunt - Gas

Acetyleen, zuurstof & Argon
Bekijk in de webshop
gasslangen

Gasslangen

Verschillende gassen
Bekijk in de webshop