Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Pas op! Ontploffingsgevaar! – Reduceerventielen

Waar kan het mis gaan als het gaat om gassen en reduceerventielen? Want het gebeurt en dat zien we dagelijks! We leggen in dit artikel eens uit wat de functie is van het reduceerventiel en waar je op moet letten als gebruiker.

Omvallende gascilinders

De functie van een reduceerventiel

De functie van het reduceerventiel is het terug brengen van de hoge druk in de cilinder, bundel of tank naar de werkdruk welke we nodig hebben voor onze toepassing.

(Afbeelding is een ontwerp van Pieter Poorts – Graffiti Art)

Hoeveel druk hebben we nodig?

Hoeveel we nodig hebben is al een discussie op zich. Werkdruk of liters per minuut? Ook dit is weer afhankelijk van de toepassing.

  • Bij het oppompen van een band met Stikstof hebben de bijvoorbeeld 8 bar druk nodig.
  • Bij het Tig lassen van RVS hoeklasje met 70 Amp hebben we ongeveer 7 liter per minuut nodig bij de wolframelektrode.

Daarom hebben we verschillende soorten reduceerventielen.

Reduceerventiel
Verhuur van gascilinders

Het snuiten van een gasfles

De eerste meter geeft de druk van de fles weer. De tweede stel je in voor je werkdruk of liters per minuut. Wist je dat je voor dat je een reduceerventiel aansluit op een fles eerst de fles even moet opendraaien en snel weer dicht? Dit noemen we snuiten. Dit doen we om te voorkomen dat er vocht of vuil vanuit de kraan het reduceerventiel in kan gaan.

Aansluiten van het reduceerventiel

Na het aansluiten van het ventiel draaien we de regelaar helemaal terug zodat er geen druk vanuit de fles direct op de tweede meter komt. Dit verlengt de levensduur van het reduceerventiel. Als we het reduceerventiel op de fles hebben zitten en de spindel hebben terug gedraaid gaan we de fles openen. Bij het openen gaan we aan de andere kant staan van de fles dan waar het ventiel zit. Waarom? Wat denk je dat er gebeurt als het ventiel defect is en er een druk van 200 bar door het ventiel slaat. Kracht maal snelheid daar wil je je hoofd niet voor houden. Dus altijd aan de andere kant gaan staan, let ook op je collega’s! Wanneer we de fles helemaal hebben open gedraaid Draai hem dan weer een halve slag terug. Dan kan een collega altijd controleren of een fles open of dicht staat. Het komt vaker voor dat men probeert een openstaande fles open te draaien. We hebben de stappen voor het aansluiten van een reduceerventiel ook onlangs laten zien in een vlog.

Bevroren reduceerventielen

Wanneer reduceerventielen bevriezen dan komt dit doordat de capaciteit van het ventiel te klein is voor de hoeveelheid gas die er doorheen stroomt. Bevroren reduceerventielen functioneren niet altijd goed dus wanneer dit gebeurt is het goed eens goed naar het systeem te kijken. Het systeem van gasfles naar eindgebruik is belangrijk dat dit goed op elkaar is afgestemd. Elk gassoort heeft zijn eigen aansluitingen zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden bij wisselingen van gassen.

reduceerventiel bevroren

Meer weten over gassen en veiligheid?

Neem dan eens contact met ons op!

Relevante producten

Reduceerventielen

Reduceerventiel

Voor verschillende gassen
Bekijk in de webshop
Reduceerventiel tornado flow

Tornado Flow

Reduceerventiel
Bekijk in de webshop
reduceerventielen voor leidingwerk

Reduceerventiel

Voor leidingwerk
Bekijk in de webshop
manometer manchet

Manometer manchet

Ter bescherming van de manometer
Bekijk in de webshop