Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Verpakking bij gassen

Naast de standaard gasflessen van 10, 20 en 50 liter zien we tegenwoordig ook van de verpakking steeds meer soorten op de markt komen. De vraag rijst dan ook wat de verschillen tussen al deze soorten gasflessen zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

gasflessen verpakking

Hoeveel gas zit er in een 50 liter gasfles?

Industriële gassen zitten verpakt in stalen flessen van 50 liter. Maar ben je een klein verbruiker dan zijn er ook flessen van 10 liter of van 20 liter. Maar hoe zit dat nu precies, wanneer je een gasfles van 50 liter hebt? Hoeveel gas zit er dan in? Een 50 liter gasfles betekent niet dat er 50 liter gas in zit, maar dat de volume van de fles groot genoeg is voor 50 liter water. Dus hoeveel gas zit er nu precies in? Gaat dit per mᶟ, per liter of per kg?

Gassen onder druk verpakt

Gassen worden verpakt in gasflessen onder druk, zoals bijvoorbeeld argon, zuurstof en stikstof onder 200 bar. Afhankelijk van de chemische eigenschappen zit er dan rond de 10mᶟ gas in. Wanneer wij dus een fles hebben van 50 liter, dan krijg je in theorie 10.000 liter: 200 bar = 50 liter. Maar om het allemaal nog duidelijker te maken, gaan we je nu vertellen dat dit niet helemaal klopt.  Dit komt omdat we te maken hebben met verschillende dichtheden van het gas en ook de temperaturen waarbij gas vloeibaar wordt hebben hier invloed op. Door dit alles veranderen de drukken. Zo zit er in een fles koolzuur nooit 200 bar omdat dit gas al bij 40/50 bar (afhankelijk van de temperatuur) vloeibaar wordt.

Ontwikkeling in gasflessen

Als referentie wordt er bij de gasvulfabrieken een temperatuur van 15 graden aangehouden. Een fles van 50 liter gevuld met koolzuur is daarom ook zwaarder dan een fles helium van 50 liter. Het verschil in gewicht heeft er dan ook toe geleid dat steeds meer gasleveranciers kijken naar andere soorten gasflessen.

Lichtere verpakking van gassen

Wanneer we de druk opvoeren van 200 naar 300 bar kunnen we uit met een kleinere cilinder. 10.000 liter : 300 bar = 33,33 liter water inhoud.  Als we deze cilinder dan niet van staal maken, maar van aluminium dan wordt hij nog lichter. En dat is wat we momenteel zien gebeuren. We zien een verschuiving in het verpakkingsmateriaal voor gasflessen.

gasflessen opslag
Reduceerventiel

Reduceerventiel op gasflessen

Kijken we naar de bundels gasflessen, dan zien we ook een verschil. Kijk naar een standaard bundel van 200 bar of een bundel van 300 bar. 300 bar heeft veel meer gas in zich. Met de nieuw verpakkingen is er een afname mogelijkheid van zowel 200 als 300 bar bij een bundel. Hierdoor is de inzetbaarheid van deze verpakking nog veelzijdiger. Hier zit dan wel een vaste reduceerventiel in gebouwd om het drukverschil op te vangen. Maar in de nieuwe cilinders komen we ook al steeds vaker flessen tegen met een vast reduceerventiel.

De nadelen van nieuwe verpakkingen van gassen

Natuurlijk hebben deze verpakkingen naast voordelen ook nadelen. De flessen met een vast reduceerventiel zijn duurder en dit wordt dan ook doorberekend. Daarnaast zijn deze cilinders kwetsbaarder tijdens het transport. Zo zie je maar, de techniek staat niet stil! Ook niet in de wereld van gas verpakkingen…

Meer weten over gassen of over welke verpakkingsmogelijkheden wij bieden?

Neem dan eens contact met ons op!

Relevante producten

Reduceerventielen

Reduceerventiel

Voor verschillende gassen
Bekijk in de webshop
Wandbeugel gasflessen

Wandbeugel

Voor gasflessen
Bekijk in de webshop
flessenwagens

Flessenwagen

Voor 1 of meer flessen
Bekijk in de webshop
Gasfles opslag huren

Gasfles opslag

Veilig gasflessen opslaan
Bekijk in de webshop