Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Verschillen in gasflessen – VLOG

Gasflessen zijn er in cilinders van 10, 20 en 50 liter, maar je kunt ook gasflessen krijgen per KG. Daarnaast heb je soms de keuze uit een 200 bar gasfles of een 300 bar gasfles. Er zijn zo veel keuzes, dat het wel handig is dat je precies weet wat het allemaal inhoudt. Dus we beantwoorden vragen als: Welke keuzes heb je allemaal in gasflessen? Wat zijn de mogelijkheden voor kleinverbruikers in de gassen? En wat als je juist een grootverbruiker bent? We gaan eens door ons gasdepot en bekijken de verschillen.

gasflessen verpakking

Verschillen in verpakkingsmateriaal bij gasflessen

Er bestaan niet alleen verschillen in de aanduiding van de inhoud, maar ook het type fles kan verschillen. Zo bestaan er stalen flessen, maar ook aluminium flessen. Dit is een gevolg van innovatie en ontwikkeling op het gebied van de gasflessen. Deze ontwikkelingen zijn ontstaan uit gebruiksgemak. Zo willen we dat flessen niet te zwaar zijn, zodat je ze makkelijker kunt verplaatsen en dus wordt er gezocht naar oplossingen om gasflessen lichter te maken. Maar er komen ook gasflessen waar al een reduceerventiel aan vast zit. En er bestaan bundels waar je zowel 200 als 300 bar op kunt krijgen. Maar ook de veiligheid speelt een hele grote rol in deze ontwikkelingen. Zo zien we steeds meer en steeds vaker veranderingen. We hebben een aantal van deze belangrijke veranderingen ook beschreven in een artikel over verpakkingen bij gassen.

Reduceerventiel en gasflessen

Wanneer de keuze groter wordt voor wat betreft gasflessen, zullen we ook ontwikkelingen gaan ontdekken op het gebied van reduceerventielen. We noemden namelijk al de ontwikkeling van een gasfles voorzien van een reduceerventiel. In dit geval hebben we geen los reduceerventiel meer nodig. Maar wanneer we nog een gasfles zonder reduceerventiel hebben, moeten we wel het juiste reduceerventiel hebben. Zo kan het reduceerventiel per gas verschillen. Ook de manier van gasdistributie heeft een invloed op je keuze. Wanneer je gebruik maakt van leidingwerk voor het transport van je gassen, dan heb je een speciale groot-capaciteit reduceerventiel nodig. Dit is dus weer anders dan het reduceerventiel die je rechtstreeks op de gasfles aansluit. Over deze verschillen in reduceerventielen hebben we al eens eerder geschreven.

Reduceerventiel
keuringsdatum gasfles

Symbolen en tekens op een gasfles

Wanneer je naar een gasfles kijkt, dan is daar heel veel informatie aan af te lezen. Zo hebben gasflessen verschillende kleuren op de kop van de fles. Deze informatie geeft belangrijke informatie aan brandweer en hulpdiensten in geval van nood, dan weten ze direct met wat voor gassen ze te maken hebben. Maar er staan ook nog kleinere symbolen op, deze vertellen met wat voor soort gas je te maken hebt en in hoeverre ze gevaarlijk zijn. Tenslotte is er te zien wat de zuiverheid van het gas is, met welk gewicht je te maken hebt, op hoeveel bar de gasfles is getest, wanneer de gasfles voor het laatst is gekeurd en wanneer hij moet worden herkeurt. Al deze symbolen en teksten op gasflessen hebben we in beeld en tekst voor je uitgelegd in een eerder artikel.