Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Verschillende gassen en verschillende toepassingen

Januari is het begin van een nieuw jaar en een wintermaand (volgens de kalender). De verwarming staat in deze periode vaak weer volop aan. En als we aan verwarming denken, dan denken we ook aan gas, en via dit bruggetje zijn we bij het onderwerp voor deze maand: Technische Gassen.

Industriële gassen

Technische Gassen

Veel mensen vinden dit een moeilijk onderwerp omdat de producenten van technische gassen allemaal met hun eigen unieke codes werken waardoor het lastig is om te zien waar de verschillen zitten in de diverse mengsels. Gelukkig is er een norm, de EN ISO 14175, waarin coderingen zijn opgenomen waarbinnen een gasmengsel valt en waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om zelf de juiste keuze te maken.

LET OP: Als je als bedrijf gecertificeerd bent middels een LMK (WPQR) dan staat hier ook op vermeld voor welk gasmengsel deze kwalificatie geldig is. Hier mag je voor keurwerk NIET van afwijken!

Soorten gassen

De hoeveelheid technische gassen valt eigenlijk best mee maar doordat er allerlei mengsels van zijn gemaakt is het toch nog een behoorlijk uitgebreid onderwerp. Vandaar dat we enkele hoofdgroepen onderscheidden:

 1. Snijgassen → voor autogeen en plasma;
 2. Lasgassen → voor mig, mag en tig lassen;
 3. Ondersteunende lasgassen;
 4. Foodgassen

Natuurlijk zijn er nog wel wat meer groepen te bedenken maar we beperken ons nu tot de eerste 3 groepen omdat we nou eenmaal lasspecialisten zijn.

gasflessen opslag
TIG lassen

Snij en las gassen

Even een kort overzicht van welke gassen in de groepen thuishoren die we gebruiken bij het lassen en snijden zodat het allemaal wat overzichtelijker wordt:

 1. Snijgassen > Zuurstof, Stikstof, Propaan, Acetyleen en afgeleiden hiervan zoals Mapp en Tetreen
 2. Lasgassen > Argon, Argon + Co2, Argon + Helium, etc.
 3. Ondersteunende lasgassen > Argon, Stikstof + Waterstof

We gaan op basis van die groepen wat dieper in op de gassen en gasmengsels die er zoal te krijgen zijn en wat hun specifieke inzetgebieden zijn op basis van samenstelling.

Hoe kunnen we bepalen welk(e) gas(sen) het beste passen bij onze producten?

Er zijn veel vragen te beantwoorden voordat we de vraag kunnen beantwoorden welke gassen het beste passen bij welke toepassingen. Voordat we die vraag kunnen beantwoorden moeten we kijken naar de volgende vragen:

 • Welke materialen gaan we lassen of snijden?
 • Welke apparatuur hebben we voor welke processen ter beschikking?
 • Hoe “schoon” zijn bijvoorbeeld de koolstofstaalsoorten die we lassen?
 • Wat zijn de materiaaldiktes die we gaan lassen?
 • Lassen we ook regelmatig in positie?
 • Of hebben we met certificering / lasprocedures te maken?

Op deze vragen gaan we in de volgende artikelen antwoorden geven. Aan het einde van deze maand zou je kunnen bepalen welke gassen je nodig hebt bij jouw producten en toepassingen. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, dan kunt u altijd terecht bij uw Lastechnische Kenniscentrum.

Uiteraard willen we proberen om het aantal gassen en mengsels wat we nodig hebben te beperken om op die manier onder andere de kosten in de hand te houden. Maar soms moeten we wel meerdere gasmengsels in huis hebben omdat de producten dit vragen.

gascilinder aansluiting

Zijn er nog vragen over de verschillende gassen?

Neem dan gerust eens contact op!

Relevante producten

Reduceerventielen

Reduceerventiel

Verschillende gassen
Bekijk in de webshop
Gasfles opslag huren

Gasfles opslag

Te huur of te koop
Bekijk in de webshop
flessenwagens

Gasflessen wagen

Voor verschillende gasflessen
Bekijk in de webshop
Wandbeugel gasflessen

Wandsteunen

Voor gasflessen
Bekijk in de wesbshop