Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Zuurstofmeter voor persoonlijk bescherming

In de lastechniek kun je voor meer gevaren komen te staan dan enkel verbranding, lasogen of teveel ingeademde lasrook. In sommige situaties kan het voorkomen dat het zuurstofgehalte van de lucht sterk vermindert. Dit is zeer gevaarlijk en kan zelfs de dood tot gevolg hebben, dus een belangrijke vraag: Wat kunnen we doen om ons hiertegen te beschermen?! Een zuurstofmeter is daarbij een oplossing.

zuurstofmeter voor bescherming

Zuurstof in de lucht

Zuurstof zit in de lucht zodat we kunnen ademhalen en zuurstof kunnen opnemen. De normale concentratie zuurstof in de lucht ligt op 20,9%. Wanneer een zuurstofmeter meet dat dit hoger is, vormen er geen gezondheidsrisico’s, maar schuilt er wel het gevaar van ontploffingen. Wanneer de zuurstofmeter meet dat het lager is dan 20,9% kun je jezelf minder goed concentreren en suf worden en zelfs bewusteloos raken. Bij een zuurstofgehalte van slechts 4% kom je in een coma terecht en bij 0% kom je gewoonweg te overlijden. Daarom is het dus heel belangrijk om de zuurstof in de gaten te houden met een zuurstofmeter wanneer je werkt met toxische gassen of wanneer je last in ruimtes waar niet goed geventileerd kan worden.

Gevolgen zuurstof tekort

In principe heeft het lichaam voor ongeveer 3 minuten aan reserve zuurstof. Wanneer je langer dan 3 minuten aan zuurstoftekort lijdt heeft dit altijd blijvende gevolgen. Bij zuurstof tekort worden de hersenen als eerste aangetast. Dit kan blijvende vergeetachtigheid veroorzaken, maar hersenfuncties kunnen ook volledig wegvallen. De gevolgen zijn per persoon verschillend. Kortom het is gewoon heel belangrijk om in de gaten te houden dat er voldoende zuurstof aanwezig is in de werkomgeving.

Zuurstofmeter

Om in de gaten te houden hoe het gesteld is met het zuurstofgehalte in de werkomgeving, kun je gebruik maken van een gasmeter. Er bestaan verschillende gasmeters, essentie is bij alle gasmeters of zuurstofmeter gelijk. Ze waarschuwen als er te veel zuurstof in de lucht hangt > 23% en ze waarschuwen wanneer er te weinig zuurstof in de lucht hangt < 19,5%. Ze kunnen trillen of daadwerkelijk een luid alarm laten afgaan en/of een lichtsignaal tonen. Op deze manier weet je het direct als je gevaar loopt.
We gaan daarom samen voor een veilig werkklimaat! Houdt alles in de gaten en loop zeker geen risico’s.

Meer weten over zuurstofmeters?

Neem dan eens contact op!

Relevante producten

Automatische lashelm Speedglas

Automatische lashelm met verse lucht optie

Speedglas 9100 serie met Adflo
Bekijk in de webshop
automatische lashelm ESAB Sentinel

Automatische lashelm met verse lucht optie

ESAB Sentinel
Bekijk in de webshop
Verse lucht systeem ESAB

Verse lucht filter

ESAB Sentinel Air filterunit
Bekijk in de webshop
verse lucht filter adflo

Verse lucht filter

Adflo 3M
Bekijk in de webshop