Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Keuren en onderhouden van Afzuiging

Keuren en onderhouden van Afzuiging

Het keuren en onderhouden doe je niet alleen omdat het verplicht is, maar vooral voor de gezondheid van je werknemers. Bovendien zorgt een gezonde werkplek voor minder ziekte verzuim. Om de werknemers gezond te houden en de kosten van keuring en onderhoud zo laag mogelijk kun je zelf ook de volgende punten regelmatig controleren. We hebben de punten voor je opgesteld waar tijdens een onderhoud aan een afzuigsysteem gecontroleerd worden:

Installatie lekdicht

Zijn er zichtbare beschadigingen aan het lasdamp afzuigsysteem we denken hierbij aan lekkende slangen gaten en deuken in de buizen loszittende buizen en defecte roosters waardoor de luchtstroming anders loopt dan waarvoor het is bedoeld.

Manchetten in orde / sluiten goed af

Bij iedere afzuigarm zitten flexibele gedeeltes die verbonden worden door hoezen die met manchetten aan de buis gemonteerd zijn. Door de bewegingen verschuiven de manchetten en gaan de hoezen los zitten. Dit zorgt er voor dat er valse lucht wordt aangezogen zodat de afzuig capaciteit aan de mond, daar waar het, het hardst nodig is, beperkt is.

Verlichting in orde

Het is belangrijk dat de verlichting deugdelijk functioneert. Bij slecht licht zal de arm minder goed gepositioneerd worden waardoor de werking niet optimaal is.

Afzuigarmen functioneren / scharnieren goed.

Door het vele gebruik van de afzuigarmen gaan scharnierpunten soepel lopen, zelfs zo soepel dat soms de arm niet meer te positioneren is. Lassers zullen de afzuigarm dan niet meer gebruiken en zal de hal binnen de kortste keren bestaan uit een grote rookwolk.

Filter(s) schoon / gereinigd / vervangen

Ieder filter heeft een bepaalde capaciteit als het filter vol is zal de doorstroming minimaal zijn. Volle filters zorgen voor weinig lucht door laat waardoor installatie capaciteiten tot de helft kunnen reduceren. Als een afzuigarm nog maar de helft afzuigt van wat hij moet doen is de werking gegarandeerd niet goed.

Afsluitkleppen functioneren goed

Afsluitkleppen zorgen voor een goede afstelling van de luchtdebieten. Bij vastzittende kleppen is het onmogelijk een goede afstelling te regelen. Regelmatig onderhoud is hierbij dan ook een must.

Afzuiging voldoende

Met simpele hulpmiddelen kun je al heel goed kijken of een afzuigarm voldoende capaciteit heeft. Vraag onze monteurs naar tips zodat lassers tussentijd dit kunnen controleren. Het gaat immers om hun gezondheid.

Afvoer uitgaande lucht in orde

Het is belangrijk dat de lucht die uit de afzuig installatie komt voldoet aan de voorgesteld waardes. Lasrook afzuigen en vervolgens op een ander plaats uitstoten is niet altijd wenselijk. Als ze in de werkplaats een schone werkplek hebben maar op kantoor je naam in de stof kunt schrijven kan het wel eens zijn dat er verkeert geventileerd wordt. Het zal niet de eerste filterkast zijn dat we tegenkomen waarin geen filter meer zit. Filters zijn niet goedkoop maar niet filteren lost het probleem ook niet op maar maakt het alleen maar erger.