Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Keuren van lasapparatuur

Lasapparatuur moet regelmatig gekeurd worden. We gaan vandaag twee keuringen bespreken: De NEN3140 welke verplicht is volgens de ARBO wet, om de veiligheid van de medewerker te garanderen. En de Europese norm IEC 60974-4: 2016 welke verplicht wordt wanneer je laswerk verricht onder keur.

In onze vlog over het keuren en kalibreren van lasapparatuuur heb je kunnen zien welke onderdelen we controleren en legden we uit wat het allemaal in houdt. Goed om dit filmpje nog eens terug te kijken om alles goed te kunnen begrijpen.

Wanneer welke norm?

De NEN3140 keuring is volgens de ARBO verplicht voor elektrische installaties. Daar valt lasapparatuur natuurlijk ook onder. Deze keuring garandeert de veiligheid van de lasapparatuur en dat bij normaal gebruik, er veilig gelast moet kunnen worden.

De Europese norm IEC 60974-4:2016 is verplicht wanneer je  laswerk verricht onder keur. Nu verricht je al snel laswerk onder keur. Denk bijvoorbeeld aan productiewerkzaamheden, die moeten voldoen aan CE of voor de Bouw NEN -EN1090, Stoomwezen, Loyds TUV, etc. Ook deze keuring is bedoeld om de veiligheid te kunnen garanderen.

Keuren en onderhoud

Elke instantie heeft zijn eigen regels maar verwijzen vaak naar de Europese norm. Ook hier hebben we eerder artikelen over geschreven. Bekijk zo nodig eens het artikel Keuren, kalibreren en valideren. Wanneer u iets in de keten wil doen probeer het dan goed te doen. Combineer keuren met onderhoud en zorg dat je niet teveel doet maar ook niet te weinig. Keuren is geen gemeengoed of eenheidsworst. Wanneer je de kosten in de hand wilt houden laat dan het keuren en onderhoud over aan de specialisten. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.