Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasnaadonderzoek in de lastechniek voor kwaliteitscontrole

Er zijn verschillende manieren van lasnaadonderzoek voor de kwaliteitscontrole van onze laswerken. Zo heb je de visuele inspectie, maar ook de destructieve beoordeling en de niet destructieve onderzoek. Daar hebben we in onze vlog vorige week al een beetje over geschreven, maar we gaan er vandaag iets dieper op in.

lasnaad keuren

Visuele inspectie van de lasnaad

Wanneer je de laswerkzaamheden gaat controleren op kwaliteit, is de eerste lasnaadonderzoek die je doet: Kijken. Gewoon met het blote oog zijn er al voldoende lasfouten te constateren, lasfouten zoals: plakfouten (zoals op bovenstaande foto te zien is), slakinsluiting, gaatjes in de las, randinkarteling, etc. Met het oog beoordelen is de meest eenvoudige manier om de kwaliteit te controleren.

Destructieve beoordeling voor lasnaadonderzoek

Dan kom je bij een destructieve beoordeling. Helaas zijn niet alle lasfouten met het blote oog te constateren. Daarom wordt er voor lasnaadonderzoek steekproefgewijs een las gebroken om te kunnen zien of de inbranding goed is. Deze vorm van onderzoek wordt vaak toegepast op series, bijvoorbeeld 1 op de 50 lassen worden gebroken om te controleren, wanneer deze positief uit de test komt, dan zullen de andere lassen ook goed zijn.

Niet destructieve beoordeling

Onder niet destructieve beoordeling van lasnaad vinden we radiografisch onderzoek en ultrasoon onderzoek. Dit zijn onderzoeksmethodes die toegepast wordt op producten waarvan we zeker willen zijn dat ze goed gelast zijn.

Kwaliteit las

Om een zo goed mogelijke las te krijgen, dienen we goed opgeleide vak lassers inzetten in combinatie met een goedgekeurde lasmethode. Daarnaast kunnen we bovenstaande onderzoeken ook combineren om zo veel mogelijk lasfouten uit te sluiten.

buig proef lasnaad onderzoek

Meer weten over lasnaadonderzoek voor in de lastechniek?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Lasnaadonderzoek ontwikkelaar Devmor

Devmor

Lasnaadonderzoek - ontwikkelaar
Bekijk in de webshop
lasnaadonderzoek ontvetter primor

Primor

Lasnaadonderzoek - Ontvetter
Bekijk in de webshop
lasnaadonderzoek rode kleurstof verimor

Verimor

Lasnaadonderzoek - rode kleurstof
Bekijk in de webshop
lashoogte meter

Lashoogtemeter

Metaal of Digitaal
Bekijk in de webshop