Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasnaadonderzoek – VLOG

De kwaliteit van een lasnaad kun je op verschillende manieren onderzoeken. Destructief lasnaadonderzoek en niet-destructief lasnaadonderzoek. We bekijken verschillende proeven en de voor en nadelen van deze proeven: trekproef, buigproef, röntgen, radiografisch en met penetrantonderzoek.

buig proef lasnaad onderzoek

Destructief lasnaadonderzoek

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van een lasnaad te onderzoeken. Zo heb je destructieve onderzoek waarbij je gebruik maakt van trekkracht, buigkracht en andere mogelijkheden om te testen hoe sterk de las is. Dit doen we natuurlijk niet bij alles, maar slechts steekproef gewijs. Een groot nadeel van het destructieve onderzoek, is zoals de naam al zegt, destructief. Je breekt het, hij slijpt een stuk door, je trekt het kapot, om te zien hoe de las er op reageert. Om deze proeven te kunnen doen, moet er ook extra worden gelast, dit kost ook nog eens extra tijd. Daarom zijn er ook niet-destructieve onderzoek mogelijkheden.

Niet-destructief lasnaadonderzoek

Er zijn ook vormen van onderzoek van de lasnaad waarbij we de las heel kunnen laten, de zogeheten niet-destructieve onderzoeken. Het nadeel ten opzichte van de destructieve lasnaadonderzoeken, is dat dit vooal kostbare onderzoeken zijn. Bij niet-destructieve lasnaadonderzoeken wordt er steekproefgewijs een röntgen foto gemaakt of een radiografische onderzoek gedaan. Om aan bepaalde normen te voldoen kunnen deze onderzoeken een vereisten zijn.

Penetrant onderzoek

Dan is er nog de penetrant lasnaadonderzoek, tevens een niet-destructieve manier van onderzoeken en vele malen voordeliger. In 3 stappen kun je onderzoek doen. In de eerste stap maak je gebruik van een ontvetter, hiermee ontvet en reinig je de lasnaad. In stap 2 gebruik je de rode kleurstof en tenslotte maak je met de witte ontwikkelingsvloeistof materiaalgebreken zichtbaar: (scheuronderzoek) zoals hardingsscheuren, vermoeiingsscheuren, poreusiteiten, slijpscheuren, lasfouten en andere oppervlaktedefecten in metalen en niet poreuze kunststoffen. Deze penetrant onderzoek is ook in onze webshop terug te vinden.

Lasnaadonderzoek

Meer informatie over de mogelijkheden van lasnaadonderzoek?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Lasnaadonderzoek ontwikkelaar Devmor

Devmor

Lasnaadonderzoek - ontwikkelaar
Bekijk in de webshop
lasnaadonderzoek ontvetter primor

Primor

Lasnaadonderzoek - Ontvetter
Bekijk in de webshop
lasnaadonderzoek rode kleurstof verimor

Verimor

Lasnaadonderzoek - rode kleurstof
Bekijk in de webshop
lashoogte meter Digitaal

Lashoogtemeter

Digitaal
Bekijk in de webshop