Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Formeren met hulpmiddelen

Naast de keramische smeltbadondersteuning welke dient om onze doorlassing optimaal te krijgen, kennen we nog een manier van smeltbadondersteuning: het formeren. We hebben in onze artikelen al vaker gesproken over de specifieke eigenschappen van roestvast staal en dan met name over het traag stollen. Hierdoor heeft de zuurstof in de lucht de kans om een verbinding aan te gaan met het smeltbad wat kan leiden tot oxidatie. Dit geldt vooral voor de achterzijde van de las, de voorzijde wordt beschermd door ons lasgas Argon.

formeren backinggassystemen

Gassen voor het formeren of lassen met backinggas

Vooral in de food industrie en de biotechnologie worden zeer hoge eisen aan de laskwaliteit gesteld en om die kwaliteit te halen maken we gebruik van smeltbadondersteuning in combinatie met inerte gassen. Voor het formeren of lassen met backinggas zijn de volgende gassen geschikt:

  • Argon
  • Stikstof en
  • Stikstof / waterstof

Afhankelijk van de eisen maken we een keuze voor het juiste formeergas. Let op: Wanneer we een stikstof / waterstof mengsel gebruiken met 10% waterstof dan moeten  we wel affakkelen!

Hoe werkt dit formeren nu precies?

We hebben al aangegeven dat de zuurstof in de lucht de grote vijand is bij ons laswerk. Dat betekent dat we ervoor gaan zorgen dat die zuurstof verdrongen wordt bij de lasnaad. Hiervoor gaan we het gekozen formeergas gebruiken. Afhankelijk van het onderdeel hebben we de keuze voor een constante gasstroom door een “lasslof” of we brengen het gas in de ruimte in waar we geen zuurstof willen hebben. We moeten natuurlijk wel even controleren dat er geen zuurstof meer aanwezig is voordat we gaan lassen. Hier zijn ook weer hele handige metertjes voor te krijgen. Tijdens het lassen laten we het formeergas wel stromen want anders krijgen we alsnog te maken met de zuurstof in de lucht.

Stoppers om te formeren

Om ervoor te zorgen dat we niet urenlang hoeven te wachten tot de zuurstof verdrongen is hebben we allerlei toebehoren ter beschikking om een “kamer” te creëren in het te lassen werkstuk. Dit heeft als voordeel dat we relatief snel met lassen kunnen starten en dat het verbruik aan formeergas beperkt blijft. Ook voor werkstukken die groot en lang zijn bestaan er hele mooie oplossingen om snel en goed te kunnen lassen en optimaal te beschermen. We dienen bij de keuze van de formeer hulpmiddelen rekening te houden met de kwaliteitseisen die aan het product gesteld worden. De kwaliteit word mede bepaald door het uiteindelijke doel van het product. Als we kleine zones maken waarin we formeren dan speelt de warmte waaraan de hulpmiddelen worden blootgesteld ook een belangrijke rol. Hiermee dienen we rekening te houden met de keuze van de formeer hulpmiddelen.

Ons assortiment hulpmiddelen voor het formeren

nylon stoppers
aluminium pijpstoppers
opblaasbare pijpstoppers
koffer orbitaal lassen
orbitaal set

Meer weten over hulpmiddelen bij het formeren?

Voor advies en ondersteuning bij het formeren kunt u met ons contact opnemen.