Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Las accessoires voor het TIG-lassen

Voor het TIG-lassen zijn ook veel verschillende accessoires te verkrijgen. Deze worden allemaal ontwikkeld om het werken aangenamer te maken, te verbeteren en/of te verlichten. Zo kennen we allemaal de trolleys en karretjes om de apparatuur eenvoudig te kunnen verplaatsen dus daar gaan we het niet over hebben. Maar er zijn nog meer accessoires beschikbaar voor het TIG-lassen, we gaan ze eens bekijken.

Lastoortsen voor het TIG-Lassen

Het belangrijkste en meest bekende hulpmiddel is toch wel de lastoorts. We zien hier heel veel ontwikkelingen, van de rechte ronde greep met aan/uit schakelaar naar ergonomische kleine handgreep met diverse soorten schakelaars waarmee allerlei functies kunnen worden opgeroepen. Dat is dan vooral de buitenkant, maar ook binnenin is veel veranderd. Vroeger hadden we een spantang en een spantanghouder en dit was aan slijtage onderhevig en door de bouwwijze werd de wolframelektrode maar op een klein gedeelte echt geklemd. Nu zien we daar één onderdeel voor terug waarbij de elektrode over een groter oppervlak geklemd wordt wat weer een aantal voordelen oplevert. Onder andere bij het gebruik van gaslenzen waarbij we kleinere gascups kunnen toepassen die dan weer beter zicht op het smeltbad geven. We zien het gebruik van lange toortsen toenemen, dan hebben we het over 16 meter en langer. Over het algemeen gaat dit goed maar we moeten wel rekening houden met het feit dat de HF ook deze afstand moet overbruggen waardoor er wel eens startproblemen kunnen zijn. En het gas zal ook deze lange weg moeten afleggen. Verstandig is het dan om de gasvoorstroom wat langer te zetten. Bij watergekoelde toortsen van deze lengtes is het verstandig om een extra pomp te monteren om toch een optimale koeling te verkrijgen.

Afstandsbediening

De bekende accessoires zijn toch wel de afstandsbedieningen, voetpedaal en handafstandsbediening. Hiermee kunnen we diverse instellingen regelen zonder naar de stroombron te hoeven lopen. Vooral bij het lassen van aluminium worden deze afstandsbedieningen veel toegepast. Maar ook bij andere materialen willen we de lasstroom kunnen regelen tijdens het lassen. En natuurlijk als we op hoogte aan het werk zijn, of in besloten ruimtes waar we de stroombron niet direct in de buurt kunnen zetten.

Accessoires voor gassen bij het TIG-lassen

Door toenemende eisen aan de kwaliteit van het product en vooral aan de kwaliteit van het laswerk, zijn er ook meer hulpmiddelen te krijgen. De backinggasstoppen kennen we natuurlijk allemaal, ook hier is weer een flinke variatie in te krijgen. De eenvoudige stoppen die we aan de uiteinde van het werkstuk insteken en dan het hele werkstuk vol laten lopen met formeergas. Wel eens bij stil gestaan hoeveel gas in zo’n werkstuk gaat en hoe lang dat duurt? Natuurlijk ligt dat ook aan de grootte van het werkstuk maar stiekem gaat er toch behoorlijk wat gas in die ruimte en ook de tijd valt tegen. Er zijn allerlei hulpmiddelen waarmee we kleine kamertjes kunnen maken die we snel kunnen vullen met formeergas. Daarnaast zullen we de hoeveelheid zuurstof ook moeten meten. Dit bepaald uiteindelijk wanneer we kunnen beginnen met lassen. Want het doel van formeren is dat we willen bereiken dat er geen zuurstof meer aanwezig is in het werkstuk. Hier zijn weer heel handige meetapparaatjes voor te krijgen. METEN IS WETEN!

Vele mogelijkheden

We kunnen ons heel goed voorstellen dat deze informatie maar heel beperkt is maar we willen u graag meer informatie geven wat precies past bij uw werkzaamheden. Elke klus is anders en vraagt dus om een eigen benadering en oplossing. Ook waar het gaat om andere hulpmiddelen zoals reiniging van lasnaden door middel van beitsen en passiveren of door middel van slijpen/poetsen. Laat dus gerust uw vragen voor ons achter.

Een greep uit ons assortiment TIG accessoires