Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasnaadreiniging – Wat en hoe?

Voor een goede hechting van de las is het belangrijk dat we in de voorbereiding het materiaal goed reinigen. Maar hoe maak je dit schoon als je bijvoorbeeld te maken hebt met verf, vuil of roest? We hebben het in dit artikel over lasnaadreiniging.

Schone lasnaad

Wanneer is de lasnaad schoon en hoe houden we deze schoon? Schoon materiaal werkt natuurlijk heel prettig, maar wanneer het gaat om reparatie, heb je niet altijd te maken met schoon materiaal. Zoals al eerder genoemd hebben we dan vaak te maken met verf, vuil en roest.

Lasnaad poetsen

Helaas kan niet ieder lasproces deze problemen absorberen. Alleen poetsen is niet altijd de juiste oplossing. Denk maar aan het feit dat je vuil verplaatst en de kans dat je het product besmeurd groot is. Dus hoe gaan we dat aanpakken?

Meest gekozen lasnaadreiniging methodes

Een van de meest gekozen methodes is slijpen en schuren, of het frezen en borstelen. Al het materiaal zul je vooraf moeten bekijken en beoordelen. Wat is de vervuiling en hoe haal ik deze het er het makkelijkste eraf. Het is te makkelijk om te stellen dat slijpen de beste methode is. Soms kan branden een betere oplossing zijn.

Overige lasnaadreiniging

Een andere manier van lasnaadreiniging is een chemische behandeling. En er zijn zelfs bedrijven die alle producten eerst stralen alvorens ze deze gaan lassen. Al deze procedures kosten tijd en geld. Het is daarom belangrijk goed na te denken hoe we het materiaal gaan schoonmaken.

Reiniging tijdens het lassen

Tijdens het lassen zullen we ook moeten reinigen tussen de laslagen in, dit voor het beste resultaat. Maar als we 3 mm lasnaaddikte neersmelten en daarna 2 mm wegslijpen duurt het lang voor we 12 mm dikte hebben overbrugt.

Werkvoorbereiding

Werkvoorbereiding is daarom een goede zaak. Lassen is een kostbaar proces en door het volgen van de juiste procedure kan er veel geld bespaard worden.