Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasspatten tegen gaan met spatspray

 Lasspatten tegen gaan met spatspray

Verontreiniging in de lasnaad willen we niet, toch gebruiken we spatspray. Waarom doen we dat als we juist ons best doen om verontreiniging tegen te gaan?

Spatspray en verontreiniging

Spatspray bestaat in vele soorten en kwaliteiten. Alles wat we op de lasnaad spuiten is een verontreiniging en dat willen we niet. Wij schrijven regelmatig over hoe naar het is om te lassen met verontreiniging. Vorige week schreven we zelfs een artikel over het speciaal reinigen van de lasnaad.

Spatspray of hakken en slijpen?

Maar waarom gebruiken we dan toch spatspray als het een vorm van verontreiniging is? Het antwoord is eenvoudig, namelijk omdat lasspatten zich vast hechten aan het materiaal en we deze weer moeten zien te verwijderen.

Wanneer de lasspatten worden verwijderd gebeurt dit vaak door middel van hakken of slijpen. Hakken en slijpen zorgen voor beschadigingen aan het product en dan is spatspray een beter alternatief. Mits de spatspray goed wordt gebruikt! Dat is namelijk het punt waar men regelmatig de mist mee in gaat

Spatspray met Andreas kruis

lastechniek

Goed gebruikā€¦. Maar wat is goed? We zeiden toch dat spatspray niet goed was? Er zijn zelfs bedrijven waarbij gebruik van iedere vorm van spatspray verboden is! Geen risico op kwaliteitsproblemen. Maar spatspray bestaat in vele variaties, merken en kwaliteiten. Laten we eerst eens kijken naar de vorm van drijfgas die in deze bussen kunnen zitten. Staat het Andreas kruis op de bus? Dan zitten er gevaarlijke drijfgassen in de bussen. Ons advies, niet gebruiken en gelijk wegzetten! Deze bussen zouden eigenlijk verboden moeten worden, maar helaas zien we ze nog steeds op veel werkplekken! Er wordt vrolijk mee rond gespoten terwijl men niet weet hoe gevaarlijk dit is voor de gezondheid van de lasser en zijn omgeving.

Minder gevaarlijke alternatieven op deze spatspray

Als alternatief zijn er veel spatspray soorten op waterbasis, echter water in de las is het slechtste wat er is. Spatspray op silicone basis heeft als nadeel dat bij de nabewerking coatings niet goed hechten. Als u bij ons op de site kijkt onder de spatspray ziet u verschillende soorten spatspray.

Pistolenspray en keramisch spatspray zijn speciaal ontwikkeld voor de lastoortsen. Antispat pasta is enkel voor luchtgekoelde lastoortsen geschikt. Daarnaast vind u ook de Bio lotion om mallen en producten te bewerken. Let bij de Bio lotion vooral op de hoeveelheid die je gebruikt. Overmaat schaad en dat is bij dit product zeker zo. Na het aanbrengen laat u eerst het product drogen alvorens te gaan lassen.

Een greep uit ons assortiment spatspray