Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lastoebehoren slijpen en schuren

Bij het lassen is de voorbewerking en nabewerking van het te lassen materiaal zeker zo belangrijk als het lassen. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar het slijpen en het schuren bij laswerkzaamheden. We zeggen het vaker: “De beste las is geen las”. We zullen er nog een mooie kreet bij noemen: “Aan een goede las hoeft niet te worden geslepen.” Toch worden er op jaarbasis duizenden schijven verkocht voor laswerkzaamheden en daarmee worden tonnen lasdraad weg geslepen. En al deze slijpschijven hebben wel uren aan stand tijden als we de leveranciers mogen geloven. Dit kost uiteindelijk bakken met geld vandaar dat we even stil willen staan bij deze materie.

slijpschijven en schuurschijven globe

Te veel wegslijpen

Voordat je begint met slijpen, besluit dan eerst wat er geslepen moet worden. Gaat het om vlakslijpen, doorslijpen of ontbramen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende types slijpschijven ontwikkeld. Willen we vlak slijpen dan willen we dat dit ook echt vlak wordt. Bij het gebruik van de verkeerde slijpschijven, wordt er te veel afgenomen en op de verkeerde plaatsen. Als er verkeerd wordt geslepen, dan ontstaat er na het vlakslijpen van de lasverdikking een deuk in het materiaal, dit moet dan weer opgevuld moet worden. Als de juiste schuurmiddelen worden ingezet kan hier veel op bespaard worden.

Dunne slijpschijven

Doorslijpen met dunne schijven neemt minder materiaal weg en gaat sneller maar hoe veilig is dit alles? Kunnen we onbeperkt verdunnen met doorslijpschijven of wat is de grens? Met de moderne techniek van slijpschijven kunnen deze steeds dunner geproduceerd worden, ook de kwaliteit van deze dunne schijven worden steeds beter. Vanuit veiligheidsoogpunt is het belangrijk goed de instructie van de leveranciers te volgen. Daarom is het noodzakelijk dat mensen die met slijpschijven werken ook weten wat de instructies op de etiketten betekenen. Hier gaan we in een ander blog specifieker op in.

Lamellenschijven

Lammellenschijven zijn speciaal ontwikkeld voor het ontbramen van scherpe kanten aan metaalproducten. Toch zien we regelmatig dat men probeert lasrupsen met een lammelenschijf vlak te slijpen, dit kost heel veel lammelenschijven en slijpmachines. De bedoeling van het linnen in dat wanneer de korrel is afgesleten dat de braam het linnen los trekt waardoor het nieuwe slijpmateriaal beschikbaar komt voor materiaal afname. Hierdoor kun je een lammelenschijf helemaal op gebruiken. En wanneer we dan kijken in de afvalbak dan liggen daar lammelenschijven die slechts voor 1/3 zijn verbruikt. Als we vragen waarom deze niet gebruikt worden is de opmerking altijd: “Die neemt niet meer af.” Dat kan ook kloppen, maar dit ligt niet aan de lamellenschijf, maar door verkeerd gebruik.

Verbeter het gebruik van slijpschijven en schuurmateriaal

Zo zie je maar weer dat er over slijp en schuurschijven nog veel onduidelijkheid heerst op de werkvloer. Kom je dit ook wel eens tegen? Of heb je vragen voor ons? Neem dan gerust eens contact met ons op.