Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Pijplassen, backingassystemen en pijpstoppers

Het lassen van hoge kwaliteit laswerk vereist enige vaardigheid, zeker als het gaat om pijplassen. Wanneer je gebruik maakt van een goed lasapparaat en de juiste lastoevoegmaterialen, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Er blijft in de praktijk toch nog regelmatig een probleem als het gaat om oxidevrije lassen van pijpen.

pijplassen

Oxide voorkomen bij het pijplassen

Backinggassystemen zijn essentieel bij het lassen van buizen en pijpen gemaakt van reactieve metalen. Onder reactieve metalen verstaan wij RVS, titanium en zirkonium. Door gebruik te maken van een stopper kun je tijd en geld besparen bij het vullen van Argon. Soms kom je wel eens zelfgemaakte stoppers tegen gemaakt van materialen zoals papier, spons of zelfs hout. Waar men dan alleen geen rekening mee houdt, is dat deze producten allen water bevatten. Water verandert in waterdamp en mengt zich met het gas, wat vervolgens weer zorgt voor oxide in het gelaste metaal. En dat terwijl de stoppers juist werden gebruikt om oxide te voorkomen.

Zorgen voor zuurstofvrije omgeving bij het pijplassen

Een geoxideerde las moet worden hersteld en als je een beetje pech hebt, moet de las worden uitgeslepen en opnieuw gelast. Moet je eens bekijken hoeveel extra tijd je dan kwijt bent en hoeveel extra kosten je maakt. Een zuurstofvrije omgeving van een inert gas zorgt voor, tijdens en na het lassen, voor een oxidatievrije las. Belangrijk is dan wel dat je gebruik maakt van pijpstoppers, die gemaakt zijn van het juiste materiaal, waardoor er geen waterdampen of andere ongewenste gassen kunnen ontstaan.

Tijd en kosten besparen met backingssystemen

Wanneer het gaat om pijpleidingen, zijn de opblaasbare backinggassystemen de meest efficiënte oplossing. Op deze manier beperk je het volume dat gevuld moet worden met Argon, dit betekent minder tijd nodig om te vullen, maar ook besparing van het gas en dus lagere kosten.  De opblaasbaren backinggassystemen zijn ideaal, omdat ze altijd overal passen. Bovendien zijn ze er in verschillende afmetingen. Je hebt al een opblaasbare pijpstopper vanaf 150 mm en ze zijn verkrijgbaar tot maar liefst 2.235 mm (2,235 meter).

opblaasbare pijpstoppers

Meer weten over pijp en backinggassystemen?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

pijpstoppers backinggasblazen

Purge Backinggasblazen

Opblaasbare pijpstopper
Bekijk in de webshop
Pijpklemmen

Pijpklemmen

Van staal en multifunctioneel
Bekijk in de webshop
Aluminium backinggas tape

Argweld Aluminium tape

Met en zonder backing
Bekijk in de webshop
pijpbokken

Pijpbokken

Vast of inklapbaar
Bekijk in de webshop