Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Smeltbadondersteuning waarom en wanneer?

Als we het hebben over lastoebehoren dan moeten we zeker iets schrijven over smeltbadondersteuning. Dit onderwerp kunnen we in twee hoofdstukken onderverdelen. Zo heb je smeltbadondersteuning door middel van keramiek en door het gebruik van allerlei hulpmiddelen bij het formeren. In dit eerste deel gaan we ons voornamelijk bezig houden met het toepassen van keramiek en andere toebehoren waarbij we geen gassen gebruiken.

Lassen op steentjes

Het “lassen op steentjes” zoals het gebruik van keramiek in de volksmond ook wel wordt genoemd kent zijn oorsprong in de scheepsbouw. Inmiddels wordt het nu ook toegepast in ketel -en apparatenbouw, de bruggenbouw en ook steeds vaker in de algemene staalconstructies. In combinatie met gevulde draad als lastoevoegmateriaal wordt het vooral toegepast voor het productief doorlassen van stompe naden. Alle typen gevulde draad geven een uitstekend resultaat op keramiek.  In de bovengenoemde sectoren worden veelal dikkere materialen gebruikt met lasnaad voorbewerking welke “stomp” gelast worden. In de doorlassing hebben we dus ook de grootste kans op lasfouten zoals slakinsluiting. Deze fouten zijn niet toegestaan dus moeten we gaan gutsen en/of slijpen en dan weer opnieuw lassen. Kortom veel tijdverlies dus oplopende kosten.

lassen op keramiek accessoires

Voordelen keramiek smeltbadondersteuning

Het toepassen van keramiek als smeltbadondersteuning levert ons de volgende voordelen op:

  • Hoger Ampèrage mogelijk bij de doorlassing en bij de eerste vullaag;
  • De doorlassing heeft een goede inbranding en aanvloeiing, dus van hoge kwaliteit;
  • Kwalificatie van de lasser is eenvoudiger ( maar ook beperkter);
  • We kunnen het toepassen in posities: PA – PC en PF;
  • Gutsen en/of slijpen en tegenlassen veelal overbodig;
  • Geen inerte gassen om de las te beschermen.

Negatieve invloeden op keramische smeltbadondersteuning

Er zijn geen negatieve invloeden bij het gebruik van keramische smeltbadondersteuning op de samenstelling van het lasmetaal en de mechanische waarden hiervan. We hoeven niet bang te zijn voor ongewenste elementen in het smeltbad, want het keramisch materiaal neemt geen vocht op en laat nagenoeg geen lucht door.

Keramische smeltbadondersteuning in diverse vormen en maten

Keramische smeltbadondersteuning is verkrijgbaar in diverse vormen en maten. Meest bekend zijn de steentjes op aluminium plakstrip. Deze hebben als voordeel dat ze de flexibel zijn en de ronding volgen van de tank of de scheepsromp. Daarnaast zijn ze ook te gebruiken op austenitisch roestvast staal en aluminium. De steentjes met rechthoekig gootje zijn bedoeld voor lastoevoegmaterialen met een hogere slakproductie, zoals basische elektroden en rutiel gevulde draad, welke meestal ook met een hoge stroom gelast worden.Onder normale omstandigheden wordt meestal de steen met het “ronde” gootje gebruikt in combinatie met een massieve-, metaalpoeder of basisch gevulde draden.

Meer weten over keramische smeltbadondersteuning

Graag voorzien we u van het juiste advies welke vorm of type van smeltbadondersteuning het beste past bij uw werkzaamheden of lasnaadvormen.