Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

TIG lasdraad en hulpmiddelen

Hoe wordt TIG lasdraad geproduceerd? En waarom is TIG lasdraad altijd 1 meter? Hoe zit het met de kwaliteit van het lasdraad en hoe kun je het controleren? Deze en meer vragen worden beantwoord.

Hoe worden TIG draden geproduceerd?

TIG lasdraden worden geproduceerd door een grote rol van lasdraad van 4 mm door een trekmachine naar de juiste dikte te trekken en dan op lengte afgesneden. TIG lasdraden zijn verkrijgbaar in de diameter 1,0 mm, 1,2 mm, 1,6 mm, 2,0 mm, 2,4 mm en 3,2 mm.

Type TIG draad

De fabrikant maakt de keuze voor welke diameters hij op de markt brengt per type lasdraad. Zo zal je de dunne diameters eerder tegenkomen in het RVS en de dikkere diameters in het aluminium. Na het produceren worden ze verpakt in kokers van 1 kg 2.5 kg of 5 kg. Ook dit is weer afhankelijk van de soort lasdraad en leverancier.

Kwaliteit van het TIG lasdraad

Bij iedere batch worden keuringen uitgevoerd om de kwaliteit te garanderen. Dit wordt vast gelegd in een certificaat met een lotnummer die op de verpakking staat vermeld. Met dit lotnummer kunnen we het certificaat opvragen en zo dit product ook inzetten voor las werkzaamheden  die aan keuringseisen moet voldoen. Zo zien we dat de kwaliteiten vast liggen en we duidelijkheid hebben waarmee we lassen.

Ervaring als TIG lasser

TIG lassen is een mooi proces toch vragen sommige lassers waarom de lasdraden 1 meter zijn en niet korter. Toch zijn er leveranciers die bepaalde type TIG lasdraden in de lengte van 600 mm produceren. Echter bij het TIG lassen zijn de starts en stops in de las het meest gevaarlijk voor hechtingsfouten. Met een lasdraad van 1 meter en een goede behendigheid van de lasser met het doorvoeren in de hand kun je hiermee een goede las leggen.

Het doorvoeren van TIG lasdraad

Voor het doorvoeren van de lasdraad zijn er ook hulpmiddelen zoals te vinden op onze site. Zo zie je dat iedere TIG lasser een goede las kan leggen, als je de juiste lasdraad hebt en je de  juiste vaardigheden eigen maakt. Met of zonder de ondersteunende hulpmiddelen.

De juiste TIG lasdraden

Wanneer je TIG gaat lassen en je hebt niet het juiste toevoegmateriaal ter beschikking wordt er wel eens een strookje van het basismateriaal af geknipt om een las te kunnen leggen. Dit kan, echter moet je er wel op letten dat, door het smelten van het materiaal, bepaalde elementen kunnen verdampen en de las mechanisch van mindere kwaliteit kan zijn dan het moedermateriaal. Bij het produceren van TIG lasdraden wordt hier door de producent al rekening mee gehouden en hebben TIG toevoegdraden een andere samenstelling dan het materiaal waar je mee last. Het uitgangspunt moet zijn dat de las na het lassen dezelfde eigenschappen heeft als het basismateriaal.