Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Aluminium MIG lassen moeilijker dan MAG lassen

Mig lassen: “Alles wat mis kan gaan … zal fout gaan”. Wat bij het MAG-lassen een klein verschil maakt, maakt bij het MIG-lassen een juist een groot verschil. We nemen het eens uitgebreid met u door, maar eerst even de antwoord op de vraag: Wat is het verschil tussen MIG lassen en MAG lassen? Bij het MIG lassen maak je gebruik van inert gas, zoals Argon of menggas: Metaal Inert Gasbooglassen (Aluminium) En bij het MAG lassen wordt gebruik gemaakt van actief gas, zoals koolstofdioxide of CO2: Metaal Actief Gasbooglassen (alle andere metalen).

MIG lassen moeilijker dan MAG lassen

Welke punten kunnen een groot verschil maken?

1. Draadaanvoer snelheid

MIG lassen van aluminium met een rol draad en pistool is zeer gevoelig voor draadaanvoer snelheid. Iets te veel draad en de boog is niet stabiel. Een gladde neuriënde of sissende sproeiboog is het doel met weinig of geen spetter geluid. Maar net iets te weinig draad en de draad probeert terug naar de contacttip te branden. Zodra dat gebeurt, moet u de contacttip vervangen en meestal de draad weer vrij maken in de machine.

2. Uitsteeklengte

Bij het Mag-lassen van staal met een openboog kunnen we prima lassen met een korte uitsteeklengte. Dit is bij het lassen van aluminium even anders. Aluminium MIG lassen doen we met een uitsteeklengte van ongeveer 8 mm Een nog langere uitsteeklengte kan soms nog beter werken.

3. Stand van de lastoorts

Stekend lassen, niet trekkend. Bij trekkend lassen zal de las veel zwarter worden. Plaats de toorts onder een hoek van 10 -15 Gr.

4. Reinheid van aluminium

Zorg altijd voor schoon materiaal. Bij nieuw materiaal zorg dat het vrij is van olie. Een goede las kan enkel worden gemaakt zonder verontreiniging.  Als de voorbereidingen goed zijn zal nabehandeling na lassen niet nodig zijn.

Als het materiaal niet nieuw is of heeft buiten gelegen groeit er een dikke laag van oxidatie op. Deze oxide zijn een groot probleem bij aluminium lassen. Schoon borstelen met een roestvrij stalen borstel is dan noodzakelijk. Bij zeer sterke verontreiniging zal slijpen met een slijpschijf die geen residu achterlaat kunnen helpen.

Als het materiaal aan zoute lucht of water is blootgesteld dan is het reinigen met een slijpschijf een must, gevolgd door met aceton of alcohol schoon te vegen … Ik geef de voorkeur aan aceton.

gascilinder aansluiting

5. Gasstroom

De hoeveelheid van het gas dat uit het MIG pistool komt is in te stellen op de flowmeter. Bij het MAG lassen komt de hoeveelheid gas niet zo nauwkeurig. Wat teveel gas kan meestal dan ook geen kwaad totdat we uiteraard te extreem veel gas geven. Dan is het gewoon verspilling. Maar bij het MIG-lassen van aluminium maakt het wel een heel groot verschil wat de gas uit stromingssnelheid is. Te weinig gas zal resulteren in een zwarte streep naast de las en oxidatie in de las. Te veel gas geeft een onrustig smelt bad en de las wordt erg grillig. De boog heeft moeite met het verwarmen van het te smelten aluminium omdat het koude argon er op blaast. De boog zal vaak zeer luid zijn met veel fijne druppels naast de las.

6. Zuiverheid van het gas

De zuiverheid van het Argon moet goed zijn. De kleinste verontreiniging zal terug te vinden zijn in de las. We lassen meestal met een Argon 4.7 kwaliteit (99,997 ppm). Naast het gas uit de cilinder moet ook de gastoevoer goed zijn. Een klein lekje in een verbinding – koppeling, gaatje in de slang of vocht in het gas kan al voor verontreinig zorgen.

7. Schone en juiste contacttip

Aluminium lasdraad is zacht. Eventuele bramen op de contact tip kunnen draadaanvoer problemen veroorzaken. De boring moet ook juist zijn te grote boringen geven stroomoverdracht en start problemen. Er bestaan speciale aluminium contact tips die een juiste boring hebben en glad van binnen zijn.

8. Draad geleider in slangenpakket (liner)

De draadaanvoer moet bij aluminium lassen 100% zijn. Hiervoor is een kunststof liner in de toorts een must. Deze liner moet doorlopen tot aan de draadaanvoerwielen om knikken te voorkomen. Idem moet de diameter afgestemd zijn op de draad diameter. Een te grote of kleine liner zal storingen geven.
Aluminium draad is zeer zacht en zal daarom bij elke kleine hapering knikken in het pakket.

9. stroombron voor aluminium lassen

Ondanks dat in theorie we met elke MIG/MAG stroombron aluminium kunnen lassen laat dit in de praktijk nogal eens te wensen over. Een samenloop van de volgende parameters kan het instellen voor de juiste las nogal eens moeilijk maken.

  • Problemen als een karakteristiek (laseigenschappen) die niet optimaal is.
  • Instelbereik niet goed genoeg
  • Draadaanvoer niet optimaal
  • Smoorspoel niet instelbaar
  • Enkelrols draadaanvoersysteem.

Voor het lassen van dun aluminium (dunner dan 3 mm) is een pulserende machine vereist. Iedereen die veel MIG-lassen heeft gedaan weet dat zelfs een kleine beweging van de draad snelheid knop al het verschil kan maken.

MIG/MAG lassen goed voorbereid
Heetstoken met acetyleen

10. De temperatuur van het metaal.

Bij het lassen van aluminium is de warmte afdracht in het materiaal zeer groot. Bij dikkere werkstukken kan een voorverwarming van het werkstuk grote verschillen opleveren en lasresultaat verbeteren. Zeker bij een eerste laag kan het werkstuk veel te koud zijn. Aluminium is veel meer geleidend dan staal. Als je denkt, dit is een artikel wat je probeert het MIG-lassen van aluminium ontmoedigen, heb je het mis. Ik probeer alleen maar je te informeren over de problemen die je tegen kunt komen. Nog te vaak horen wij dat bij aankoop van een machine is aangeven dat lassen van aluminium en RVS geen probleem zijn. Dit geeft achteraf nogal eens teleurstellingen. Laat u goed informeren door een vakman, hij zal u op de voor en tegen punten wijzen.

Meer weten over het aluminium MIG lassen?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

MIG lashandschoenen

MIG/MAG lashandschoenen

ComfoFlex - Weldas
Bekijk in de webshop
MIG/MAG LASTOORTSEN

MIG/MAG lastoorts

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
mig/mag slijtonderdelen koffer

Slijtonderdelen koffer

MIG/MAG Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
Lasdraad robotlassen

MIG/MAG lasdraad

Verschillende soorten
Bekijk in de webshop