Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Basis gevulde lasdraad

Misschien heb je het iemand wel eens horen zeggen: “Als de Titanic met Basis gevulde lasdraad was gelast, dan was hij nooit gezonken.” Dit zit hem in de eigenschappen van basis gevulde draden. We gaan deze eigenschappen eens bekijken en doornemen in dit artikel.

basis gevulde lasdraad

Wat is een gevulde lasdraad?

Om te beginnen gaan we eens kijken wat een gevulde lasdraad is. Gevuld ladraad is eigenlijk het omgekeerde van een beklede elektrode, in dit geval zit de poeder aan de binnenkant en het metaal aan de buitenkant. We hebben al eens eerder geschreven over wat een gevulde lasdraad of gasloos lasdraad precies is. Gevulde draad geeft speciale extra eigenschappen, bijvoorbeeld dat je kunt lassen zonder gas, of om extra mechanische eigenschappen toe te voegen, of om een hogere neersmelt te creëren. Er bestaan 3 verschillende productiemethodes voor gevulde lasdraad.

  • Een holle draad gevuld met fijnpoeder waarna de draad op dikte wordt getrokken.
  • Een strip die gevouwen wordt in een u vorm waarna deze gevuld wordt met poeder en stomp tegen elkaar dicht gevouwen wordt. Vervolgens wordt hij op de juiste dikte getrokken.
  • De derde methode is dat de u vorm gevouwen strip gevuld met poeder als een overlapnaad dichtgevouwen wordt en op dikte getrokken.

Ieder type gevulde draad heeft zijn voor en nadelen. Zo hebben we, naast gasloze gevulde draden, ook basis gevulde draden, rutiel gevulde en metaalpoeder gevulde draden die wel onder gasbescherming gelast dienen te worden.

Wat is een basis gevulde lasdraad en wat maakt hem zo speciaal?

Basis gevulde lasdraden zijn draden met hoge mechanische eigenschappen speciaal ontwikkeld om hoge kerfslag waardes te halen bij lage temperaturen. Vandaar dat de Titanic vaak als voorbeeld wordt gebruikt. Het schip vaart in ijskoud water wanneer het tegen een ijsberg aan vaart, scheurt en vervolgens vol loopt. Met de kennis van nu hadden de engineers van toen waarschijnlijk andere beslissingen genomen. De tijd draai je niet meer terug. Maar het geeft wel inzichten voor de toekomst.

Metaal gevuld of basis gevulde lasdraden

Vroeger was het verschrikkelijk om te lassen met een basis gevulde lasdraad, de las eigenschappen zijn echter enorm verbeterd en er bestaan nu verschillende types basis gevulde lasdraden die wel goed lasbaar zijn. Er bestaan ook metaal gevulde lasdraden die heel veel lijken op basis gevulde lasdraden qua mechanische waarden. Deze krijgen vaak toch de voorkeur en de basis gevulde draden worden bewaard speciaal voor extrema omstandigheden en dan kun je denken aan extreem lage temperaturen (de Titanic), daar waar hoge kerfslag waarden worden vereist, etc. Daar waar het nodig is maken we daarom ook gebruik van deze lasdraden.

lasdraad aluminium

Meer weten over basis gevulde lasdraad? Of welke lasdraad het meest geschikt zou zijn?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

lasdraad aluminium

Lasdraad

Verschillende merken & soorten
Bekijk in de webshop
MIG lashandschoenen

MIG/MAG lashandschoenen

Comfoflex
Bekijk in de webshop
Anti spatspray pistolenspray

Super pistolenspray

Anti spat spray - Binzel
Bekijk in de webshop
mig/mag slijtonderdelen koffer

Slijtonderdelen koffer

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop